Gradonačelnik kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora na otvaranju međunarodnog simpozija "Protuminsko djelovanje 2024."

Gradonačelnik

Gradonačelnik Grada Dubrovnika i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Mato Franković sudjelovao je u otvorenju, jubilarnog, 20. međunarodnog simpozija Protuminsko djelovanje 2024. (MineAction 2024), koji se u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatskog centra za razminiranje (HCR-CTRO) održava u Cavtatu.

 

Kroz prezentacije domaćih i inozemnih znanstvenih i stručnih radova iz područja protuminskog djelovanja prikazat će se najnovija znanstveno-teorijska i praktična dostignuća, ukazati na probleme te ponuditi održiva rješenja s posebnim naglaskom na ratna zbivanja u Ukrajini.

 

-„Dubrovnik je grad s bogatom poviješću i nasljeđem koje izaziva divljenje širom svijeta. No, kao i mnogi drugi dijelovi Republike Hrvatske, Dubrovnik je također osjetio teškoće i strahote ratnog razaranja kada je početkom 90-ih godina prošlog stoljeća zvjerski napadnut. Iako je velikim naporima naša županija u potpunosti oslobođena minsko eksplozivnih sredstava te je druga županija u Republici Hrvatskoj koja je proglašena područjem bez mina, opasnost od pronalaska pojedinačnih, starih, napuštenih, odbačenih ili naknadno pronađenih eksplozivnih i neeksplodiranih ubojitih sredstava nikada nije posve prestala“, rekao je gradonačelnik.

 

Naglasio je kako rad na uklanjanju mina zahtjeva suradnju na svim razinama, kako lokalnoj tako i nacionalnoj i međunarodnoj razini. Uputio je zahvalu Vladi Republike Hrvatske koja, sukladno Nacionalnom programu protuminskog djelovanja, ulaže istinski velike napore kako bi cjelokupni državni teritorij Republike Hrvatske bio slobodan od minske opasnosti najkasnije do 1. ožujka, 2026. te svim organizacijama, institucijama i pojedincima koji sudjeluju u razminiranju.   

 

Uz gradonačelnika Frankovića uvodnim govorima u ceremoniji otvaranja simpozija obratili su se ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite i izaslanik predsjednika Vlade RH Damir Trut, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić, švicarski veleposlanik u Republici Hrvatskoj H.E. Urs Hammer te Katarina Markt, direktorica, Hrvatskog centra za razminiranje – Centra za testiranje, razvoj i obuku d.o.o..

 

Simpozij MineAction 2024 organiziran je pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Švicarske konfederacije kao zemlje partnera.