Zamjenica Tepšić sudjelovala na otvaranju 5. Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i pročelnica Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more Antonela Svilarić sudjelovale su ove srijede u Cavtatu na svečanom otvaranju petog Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu koji se do subote 30. travnja održava pod sloganom „Ruralni turizam: kvaliteta, održivost, uključivost“.

 

Ovogodišnji kongres u organizaciji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ i partnera u Hotelu Croatia okupio je brojne domaće znanstvenike i stručnjake iz područja turističkog poslovanja, te druge visoke uzvanike iz nekoliko europskih zemalja.  Tom su prilikom razmijenili ideje i promišljanja u pogledu daljnjih iskoraka poljoprivrednog i turističkog sektora, te osnaživanju autentične ponude nakon krize izazvane pandemijom COVID - 19.

 

U kontekstu pozicioniranja i oblikovanja reputacije ruralnog turizma u budućnosti u svom izlaganju zamjenica Tepšić je naglasila kako je Grad Dubrovnik u posljednjih pet godina kroz projekt "Respect the City" pokrenuo snažan i međunarodno prepoznat zaokret od nekontroliranog i masovnog prema odgovornom i održivom upravljanju. Istaknula je da razvoj turizma treba biti na održivim postavkama kao cilj svakog odredišta koje svoju privlačnost temelje na kulturno povijesnoj baštini, prirodnim ljepotama i gastronomiji.

 

„Ruralni turizam je svakako segment koji smo kao Grad voljni razvijati i oplemenjivati i sretni smo što ste prepoznali važnost ovih oblika ponude na širem dubrovačkom području. Treba istaknuti i da je, u suradnji s Hrvatskom udrugom za turizam i ruralni razvoj „Klub članova selo“, Grad Dubrovnik 2018. pokrenuo projekt pod nazivom „Revitalizacija i daljnji razvoj ruralnih područja grada Dubrovnika“ kojem je u fokusu očuvanje lokalnog identiteta, tradicije i običaja. Osnovni impuls nam je dodatno obogatiti dubrovačku turističku ponudu, a ujedno i disperzirati posjetitelje s užeg gradskog područja na naše otoke i okolna ruralna područja Gornjih sela, ali i čitave destinacije koja uključuje i druge općine“, zaključila je zamjenica gradonačelnika.

 

Prisutnima su se također obratili i župan Dubrovačko – neretvanske županije Nikola Dobroslavić, predsjednica Udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” Dijana Katica,  upraviteljica Zavoda za povijest HAZU u Dubrovniku Nella Lonza, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek te predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir.

 

Vrijedi spomenuti kako će se kroz četiri dana koliko kongres i traje, uz panele, stručna izlaganja obići  i ruralna područja juga Hrvatske, a danas će se u večernjim satima u Hotelu Croatia dodijeliti nagrade “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ na koji je prijavljeno 138 projekata iz devetnaest županija.

 

 

lijevo
desno