U Dubrovniku održana regionalna OWHC konferencija „Preventivne mjere za rizike po svjetsku baštinu“

Poštujmo grad
unesco45

Grad Dubrovnik sudomaćin je regionalne konferencije centralne i istočne Europe OWHC na temu „Preventivne mjere za rizike - perspektiva lokaliteta svjetske baštine“ koja je tijekom srijede i četvrtka, 8. i 9. svibnja održana u Lazaretima. Naime, organizatori konferencije su Grad Dubrovnik i Grad Split, a prvi dio skupa održan je u Splitu 6. i 7. svibnja.

 

U radu konferencije sudjelovala je i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić. Obraćajući se na samom otvaranju skupa u Splitu zamjenica Tepšić predstavila je Godinu UNESCO-ove svjetske baštine koja se tijekom 2024. godine održava u Dubrovniku nizom različitih događanja te je govorila o prvom hrvatskom Planu upravljanja i rezultatima primjene njegovih aktivnosti, kao i o dugogodišnjoj uspješnoj suradnji s OWHC-om.  

 

U radu konferencije sudjeluju i glavni tajnik OWHC-a Mikhael De Thyse, regionalni koordinator OWHC CEER Michał Krasucki, kao i ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika Mihaela Skurić. Obrativši se pred početak 32. sjednice Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, glavni tajnik De Thyse pohvalio je rezultate koje je Grad Dubrovnik do sada postigao na putu prema trajnoj održivosti. –„Dubrovnik je za nas u OWHC-u grad primjer. Ono što ste do sada postigli dokaz je da je moguće unaprijediti gradove i osigurati održivi razvoj urbanih povijesnih sredina, ne samo kroz zaštitu baštine nego i u korištenju baštine kao resursa za održivi razvoj, što je vrijedno divljenja“, rekao je između ostalog glavni tajnik De Thyse.

 

U sklopu programa organizirane su i radionice s ciljem identificiranja rizika, razgovora o implementiranju preventivnih akcija, kao i provođenje hitnih radnji neposredno nakon katastrofe. Razvijen je kontrolni popis za pojedine gradove za planiranje konačnog upravljanja događajem, zajedno s hitnim službama i uključenim organizacijama.

 

Ranije je, u okviru projekta OWHC - „Quebec Roadmap“ Grad Dubrovnik, između dvadeset gradova sudionika, odabran za nositelja projekta za pitanja prometa i urbane mobilnosti.

 

Tijekom dvodnevne konferencije Dubrovnik je ugostio predstavnike gradova Varšave, Budimpešte, Banske Štavnice, Krakova, Kijeva, Lavova, Černivca, Zamošća, Splita, Regensburga, Vilniusa i Istanbula, kao i generalno tajništvo organizacije iz Quebeca.

 

Organizacija gradova svjetske baštine (OWHC) povezuje preko 200 gradova koji imaju područja upisana na UNESCO-ov popis svjetske baštine, s ukupnom populacijom od preko 164 milijuna ljudi , a  upravo uspjeh Dubrovnika u implementiranju postulata održivosti u upravljanju izdvaja se kao primjer dobre prakse.

 

lijevo
desno