Senzori mjere kvalitetu zraka u vrtićima i školama

Grad Dubrovnik prvi je grad u Hrvatskoj koji je postavio senzore za mjerenja kvalitete zraka u odgojno-obrazovnim ustanovama. Riječ je Pilot projektu u sklopu projekta Pametni grad, a Dubrovačka razvojna agencija DURA, koja ga provodi, u ovom je koraku senzore instalirala u tri osnovne škole i pet vrtića.

 

Projekt je danas predstavljen u OŠ Lapad, a tom je prigodom zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić naglasila kako je ovo još jedan u nizu projekata koji doprinosi kvaliteti života sugrađana te kako je riječ o nadstandardu koji pozitivno utječe na kvalitetu obrazovanja.

 

Postavljeno je ukupno 120 senzora i to u osnovnim školama Ivana Gundulića, Marina Držića i Lapad  te vrtićima Ciciban, Izviđač, Kono, Pile i Pile 2.

 

Cilj je projekta je poboljšanje kognitivnih sposobnosti i razine praćenja nastave te poboljšanje zdravlja, naročito kod djece s kroničnim bolestima dišnih sustava, kazala je direktorica DURA-e Ana Marija Pilato Krile.  Naime, istraživanja su pokazala da djeca koja pohađaju programe u odgojno-obrazovnim ustanovama nakon dužeg vremena provedenog u zatvorenim prostorima klonu od umora i gube koncentraciju, a praćenjem stanja i reagiranjem sukladno dobivenim podacima ova se situacija može poboljšati. Pozitivna iskustva škole u tom smislu iznijela je i ravnateljica OŠ Lapad Nikolina Soko.

 

U ime izvođača radova, HT-a, Renato Totić istaknuo je važnost primjene suvremene tehnologije u svakodnevnom životu, o čemu smo posebno svjedočili za vrijeme pandemije, te cjeloviti pristup Grada Dubrovnika koji bilježi iskorak u primjeni na razini Hrvatske.

 

Cjelokupni sustav i njegove tehničke pojedinosti predstavio je Stjepan Čavar iz DURA-e, koji je kazao kako se ovakvi senzori najčešće instaliraju u poslovnim prostorima, a Grad Dubrovnik prvi ih je omogućio u odgojno-obrazovnim ustanovama. Instalirani sustav za mjerenje kvalitete zraka omogućava očitavanje mjerenja CO2, temperature i vlage u zraku u prostorijama gdje su postavljeni senzori, povezivanje senzora na IoT (Internet of Things) infrastrukturu te korištenje aplikacijskog rješenja za praćenje i analizu podataka. Instalirani sustav omogućuje i dodatne nadogradnje.

lijevo
desno