Program javnih potreba u športu Grada Dubrovnika za 2019.

Na svojoj 19. sjednici, održanoj 23. siječnja 2019, Gradsko vijeće Grada Dubrovnika donijelo je Program javnih potreba u športu Grada Dubrovnika za 2019.

Programski ciljevi dubrovačkog športa u 2019. temelje se na unaprjeđenju razvoja  športskog  sustava,  u čemu vrhunski i kvalitetni šport treba biti poticajan ukupnom razvoju Dubrovnika, što znači da treba poduzeti sve da se ta razina sačuva i unaprijedi te da se športskim djelovanjem nastave uspjesi dubrovačkih športaša na državnim, europskim, svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama. Za ostvarivanje postavljenih programskih ciljeva bitna su tri osnovne zadaće: potpora razvoju mladih perspektivnih športaša u klubovima i športskim školama, potpora vrhunskim kolektivima i pojedincima te poticanje uključivanja u šport što većeg broja djece, mladeži i građana. Dubrovački športaši najbolje su lice Grada Dubrovnika na nacionalnom i međunarodnom planu, koji promidžbom športa i Grada doprinose njegovom ukupnom razvoju. 

Polazno programsko određenje u ostvarivanju ciljeva je podmirenje zahtjeva vrhunskog športa, koji je promicatelj gradskog i nacionalnog športa i unaprjeđenje tradicionalnih dubrovačkih športova na  vodi i moru te drugih razvijenih kvalitetnih športova, za koje vlada javni interes i zajedničkih potreba u športu, radi očuvanja i razvoja cjelovitosti sustava športa. 

Glavni programski ciljevi su: 

  ulaganja u razvoj mladih športaša  

Ulaganje u športski razvoj mladih provodi se kroz rad športskih škola i mlađih selekcija klubova, uz nadzor  stručnog kadra, radi stvaranja široke kvalitetne osnove kao uvjeta za postizanje boljih športskih rezultata. Poticat će se uključivanje što većeg broja mladih u različite športske programe, čime će se stvoriti mogućnost selektiranja onih koji svojim motoričkim sposobnostima imaju preduvjet za bavljenjem vrhunskim športom. Provedbom športskih programa u klubovima omogućit će se natjecateljski kontinuitet svih dobnih skupina športaša i mogućnost napredovanja i športskog usavršavanja. Temelj za odabir nadarenih mladih športaša je u kvaliteti stručnog trenerskog  kadra koje klub posjeduje. 

  stručni rad u športu  

Prvi preduvjet da bi se mladi športaši pravilno i uspješno razvijali je kvalitetan stručni rad  i stručnost trenera koji svakodnevno rade na njihovom športskom obrazovanju. Ujedno, stručni rad  je jedan od najvažnijih elemenata u klupskoj hijerarhiji i temelj je svakog kluba koji želi ulagati i stvarati športaše. Zadaća Dubrovačkog saveza športova je sufinancirati stručni rad trenera u klubovima koji imaju razrađen sustav mlađih selekcija, a koje se natječu u obveznom sustavu natjecanja. Programski cilj Saveza obuhvaća i stručno usavršavanje te školovanje trenera u funkciji razvoja postojećeg trenerskog kadra  dubrovačkog športa. 

  očuvanje postojeće vrhunske športske kvalitete 

Očuvanje postojeće vrhunske športske kvalitete u Gradu Dubrovniku kao programski cilj zahtjeva ostvarenje športskih programa klubova kroz optimalno korištenje športske infrastrukture kao i osiguravanja sredstava iz Programa javnih potreba u športu za  sufinanciranje  klubova, kako bi se održao njihova kvalitativna razina. Potrebno je, u suradnji svih dionika, planirati budući razvoj športske infrastrukture čime bi se zadovoljile potrebe i uvjeti za kvalitetniji rad  športskih klubova. Vrhunski šport i dubrovački športaši su prepoznata vrijednost  na svim velikim športskim događajima te potiču ukupni  razvoja športa i doprinose promidžbi i ugledu Dubrovnika i Hrvatske.  

  ulaganja u razvoj kvalitetnih i tradicionalnih dubrovačkih športova 

Ovaj  programski cilj nadopunjuje prethodni, a prvenstveno se odnosi na športove na vodi i moru te na kvalitetne športove u Gradu Dubrovniku. Razvoj ovih športova i klubova te uspjesi športaša preduvjet su za širenje postojeće športske baze. 

  poticanje uključivanja u šport što većeg broja djece i mladeži te građana 

Stručan rad trenera u klubovima, kvalitetni i vrhunski rezultati športaša privlače i veći interes mladih za bavljenje športom. Cilj je šport programski približiti djeci i mladima kroz što veći broj športskih aktivnosti, razvoj novih športskih grana i još bolju komunikaciju sa športskim udrugama kroz razvoj informatičkih aktivnosti Saveza. Krajnji cilj je bavljenje športom svih dobnih skupina građana Grada Dubrovnika i tako stvoriti uvjete za bavljenje športom što većeg broja rekreativaca.