Program javnih potreba u predškolskom odgoju za 2019.

Na svojoj 19. sjednici, održanoj 23. siječnja 2019, Gradsko vijeće Grada Dubrovnika donijelo je Program javnih potreba u predškolskom odgoju za 2019.

Težište aktivnosti u tekućoj godini bit će na gradnji novih objekata dječjih vrtića ili uključivanja postojećih objekata na kojima postoji mogućnost prenamjene građevine za obavljanje djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja te skrbi o djeci rane i predškolske dobi, u suglasju s prostornim planovima Grada Dubrovnika.

Završetak dogradnje dječjeg vrtića Palčica, koji uključuje povećanje kapaciteta vrtića za 8 novih grupa, očekuje se u prigodi Feste Sv. Vlaha 2019. U proračunu Grada Dubrovnika osigurano je za dovršetak investicije 5.000.000,00 kuna.

Nakon usklađivanja prostorno planske dokumentacije, pokrenuo se postupak izrade projektne dokumentacije za novi dječji vrtić u Solitudu, za što je u gradskom proračunu za 2019. godinu osigurano 900.000,00 kuna.

Grad Dubrovnik je iznajmio zgradu u Mokošici za potrebe smještaja predškolske djece. Završetak uređenja i opremanja novog dječjeg vrtića Put na more očekuje se u prvom tromjesečju 2019. godine, za što je u proračunu Grada Dubrovnika osigurano 1.080.000,00 kuna.

S ciljem proširenja kapaciteta dječjeg vrtića Pčelica u Mokošici izrađen je idejni projekt i izvedeni potporni zidovi između objekta dječjeg vrtića i Jadranske ceste. Za dovršetak projektne dokumentacije za dogradnju i nadogradnju Dječjeg vrtića Pčelica planirano je u proračunu Grada Dubrovnika za 2019. godinu 420.000,00 kuna.

Grad Dubrovnik kandidirao je dva projekta energetske obnove vrtića, dječji vrtić Ciciban i dječji vrtić Izviđač za koje su odobrena bespovratna sredstva iz europskih fondova.

Projekt energetske obnove DV Ciciban sastoji se od zamjene vanjskih otvora, potpune sanacije i izolacije krovišta kao i stropa prema krovu te postavljanja solarnih panela za pripremu tople vode. Projekt se nosi u proračunu s 1.550.000,00 kuna od čega Grad Dubrovnik mora osigurati 532.100,00 kuna.

DV Ciciban ukupne bruto površine od 993,06 m2 izgrađen je 2005. i trenutno se nalazi u energetskom razredu D dok će se nakon energetske obnove nalaziti u energetskom razredu B.

Projekt energetske obnove DV Izviđač sastoji se od energetske obnove starog i novog dijela vrtića, a uključuje zamjenu vanjskih otvora, izolaciju vanjskih zidova novog dijela zgrade, postavljanja nove unutrašnje LED rasvjete te postavljanje nove dizalice topline po principu zrak-voda s hlađenim kondenzatorom i novim ventilokonvektorima i termo ventilima.

Nakon realizacije projekta DV Izviđač će iz postojećeg energetskog razreda C prijeći u energetski razred B.

Energetska obnova dječjeg vrtića Izviđač iznosi 2.950.000,00 kuna od čega Grad Dubrovnik iz svog proračuna osigurava 842.800,00 kuna, a ostatak su bespovratna sredstva europskih fondova i državnog proračuna.

U srpnju 2018. godine Grad Dubrovnik se putem Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju  javio na natječaj Europskog socijalnog fonda i dobio bespovratna sredstva za projekt Grad ZA djecu – poboljšanje usluga i uvjeta za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na području Grada Dubrovnika. Sukladno potpisanom ugovoru Gradu Dubrovniku je odobreno 14.080.986,10 kuna bespovratnih sredstava za realizaciju ovog programa koji se, između ostalog, odnosi na produljenje rada vrtića do 21,00 sat te na rad vrtića subotom. S ovim produljenim radom vrtića Dječji vrtići Dubrovnik započet će 1. travnja 2019. godine.