Grad Dubrovnik istaknut kao primjer dobre prakse na Konferenciji "Osobe s invaliditetom - izazovi i perspektive u turizmu"

Konferencija “Osobe s invaliditetom - izazovi i perspektive u turizmu” održala se 20. travnja u Kongresnoj dvorani Rezervata Lokrum. Konferencija  je organizirana u okviru projekta “LOKRUM 03 - osjeti, okusi, odnesi”,  kojeg provodi Udruga Poseban Prijatelj iz Dubrovnika u partnerstvu s Udrugom Rina Mašera, Centrom za rehabilitaciju Josipovac, Centrom UP2DATE, Osnovnom školom Montovjerna i Javnom ustanovom Rezervat Lokrum, uz financijsku potporu Ministarstva turizma i sporta.

 

Nakon projekata Turizam+ i LOKRUM4YOU ovo je već treći projekt kojeg u suradnji s organizacijama i udrugama koje skrbe o osobama s invaliditetom partnerski provodi Rezervat Lokrum, čime je ova javna ustanova postala predvodnik u prilagodbi svih sadržaja na otoku osobama s invaliditetom. Tako su izrađene taktilne mape sa sedam znamenitosti na otoku, modeli životinjskih vrsta koje tamo obitavaju, taktilne razglednice Lokruma, organiziraju se turističko razgledavanje Lokruma uz educirane turističke vodičice, a djelatnici rezervata su osposobljeni za kvalitetnije pružanje usluga osobama s invaliditetom.

 

Na konferenciji se razgovaralo o dostupnosti prostora, sadržaja i usluga iz turističke ponude osobama s invaliditetom, načinima prihvatljive komunikacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom u turizmu te o primjerima dobre prakse prilagodbe sadržaja u dubrovačkoj  turističkoj ponudi osobama s invaliditetom. Istovremeno se održala interaktivna radionica, na kojoj su uz stručno vodstvo djeca s teškoćama u razvoju izrađivala sapune. 

 

U radu Konferencije sudjelovali su predstavnici Ministarstva rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Dubrovačko neretvanske županije, Grada Dubrovnika te pravobranitelj za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić, koji je u svom izlaganju posebno istaknuo i pohvalio veliki napredak u provedbi strateških i operativnih mjera i aktivnosti Grada Dubrovnika u području skrbi za osobe s invaliditetom.

 

Glavni je zaključak konferencije da bi prilikom kreiranja turističkih prostora i sadržaja trebalo uvesti univerzalni dizajn, što bi osobama s invaliditetom omogućilo ravnopravno korištenje prostora i konzumiranje turističkih usluga.

 

Zamjenik pročelnika za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić predstavio je primjere dobre prakse izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom na području Grada Dubrovnika. Prezentacija se daje u privitku.

 

 

 

 

lijevo
desno