Predstavljen program 75. Dubrovačkih ljetnih igara

Ususret Festi svetog Vlaha danas je u Festivalskoj palači predstavljen program 75. Dubrovačkih ljetnih igara, koje će se tradicionalno održati od 10. srpnja do 25. kolovoza 2024. na dvadesetak ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika.

 

Uz ravnateljicu Dubrovačkih ljetnih igara Ivanu Medo Bogdanović, umjetničku ravnateljicu Martinu Filjak, ravnateljicu dramskog programa Senku Bulić te pomoćnika umjetničke ravnateljice za produkciju Marina Kaporela, na predstavljanju programa govorili su ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić te zamjenik župana Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo. 

 

- Iznimno mi je drago da sam ove godine u prilici osobno prisustvovati konferenciji na kojoj se predstavlja 75. obljetnička sezona Dubrovačkih ljetnih igara i prva sezona pod umjetničkim vodstvom naše istaknute umjetnice Martine Filjak, kojoj bih još jednom javno zahvalila što je preuzela ovu odgovornu dužnost i što je pronašla volje, energije, entuzijazma i umjetničkog nerva, da svima nama koji volimo i pratimo ovaj najstariji hrvatski festival, zajedno sa svojim suradnicima pruži sjajne programe – istaknula je ministrica Obuljen Koržinek te  zahvalila dosadašnjem vodstvu Igara. 

 

-  U godini 45. obljetnice upisa povijesne jezgre Dubrovnika na UNESCO-ov Popis svjetske baštine te 15. obljetnice upisa Feste sv. Vlaha na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, pozdravljam novo vodstvo Igara predvođeno intendanticom Filjak, uz zahvalnost prethodnom vodstvu na svim onim izazovima koji su uspješno savladali. Sedamdesetpeta obljetnica je obvezujuća posebno kad je u godini UNESCO-ove svjetske baštine te se očekuje s još većim nestrpljenjem. Kao i svake godine, iskreno se radujemo ovogodišnjem izdanju Igara jer su one ono što Dubrovčane najviše motivira i veseli. Čestitam umjetničkom timu i u ime Grada Dubrovnika potvrđujem našu stalnu potporu, ne samo u financijskom smislu, nego i u svakom segmentu za koji vam pomoć ili potpora bude trebala – naglasila je zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić. 

 

- Cijeli tim prihvatio se ovog izazova sa zahvalnošću, uzbuđenjem i međusobnim povjerenjem kako bi napravili dobar program koji će biti objedinjen jednom zajedničkom niti vodiljom Mediteranom. U prošlosti Mediteran nas je spajao i razdvajao, on je kolijevka naše kulture i civilizacije te našeg kulturnog identiteta – istaknula je umjetnička ravnateljica Martina Filjak, izrazivši zahvalnost svim suradnicima. 

 

- Čestitam novom umjetničkom vodstvu Igara, siguran sam da ste spremni i svjesni da je jedan veliki i odgovoran zadatak pred vama, ali dijelim uvjerenje da ćete tomu uspješno i odgovoriti. Veselimo se predstavljenom programu, uvjereno smo da će i ove godine privući veliki broj posjetitelja. Zasigurno da su Dubrovačke ljetne igre jedan od najvećih hrvatskih festivala, ali i šire. Potporu Dubrovačko – neretvanske županije imat ćete kao i do sada. Veselimo se 75. izdanju Igara – dodao je zamjenik župana Cebalo.

 

Okosnicu ovogodišnjeg dramskog programa čine tri velika premijerna naslova. Prvi od njih koprodukcija je Dubrovačkih ljetnih igara i Kazališta Marina Držića – kultna Goldonijeva Kafetarija u prijevodu i adaptaciji na dubrovački govor Frana Čale, koja će u režiji Paola Tišljarića biti postavljena na Držićevu poljanu. Zatim dva premijena naslova u izvedbi Festivalskog dramskog  ansambla; Vojnovićev Ekvinocijo u režiji Krešimira Dolenčića na novoj festivalskoj lokaciji u Posatu te Oluja Williama Shakespearea u režiji slovenskog redatelja Vita Taufera, koja će biti uprizorena na otoku Lokrumu. 

 

Legendarni Jordi Savall, uz svoj ansambl Hespèrion XXI, otvorit će glazbeni dio programa Igara, a zatvorit će ga glazbeni spektakl, veličanstveni Opera gala koncert probranog repertoara ponajboljih opernih arija na kojem će nastupit jedna od najvećih opernih zvijezda današnjice, sopranistica Sonya Yoncheva, malteški zlatni tenor Joseph Calleja te jedan od najtraženijih basova na međunarodnoj sceni Ante Jerkunica, uz pratnju Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Ivana Repušića.

 

Predstavljanju programa nazočila je i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika Julijana Antić Brautović.

 

lijevo
desno