Otvorena pedijatrijska ambulanta u Mokošici

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković predao je ključeve nove pedijatrijske ambulante u Mokošici dr. Miljenki Crnčić Orlić čime je simbolično označen početak rada.

 

Ambulanta je otvorena u prostoru koji je Grad Dubrovnik ustupio na korištenje Domu zdravlja Dubrovnik za ovu svrhu. Osim osiguranja adekvatnog prostora Grad Dubrovnik je iz svog proračuna izdvojio sredstva za izradu projekta te snosio troškove adaptacije, odnosno uređenja prostora, dok je opremu financirala Zaklada 'Blaga djela'. Grad Dubrovnik ujedno je osigurao plaću za doktoricu i medicinsku sestru za prvih godinu dana rada te osigurao, adaptirao i uredio stan za pedijatricu.

 

Iako nije nadležan za zdravstvo Grad Dubrovnik je, kako bi omogućio otvaranje ove ambulante, uložio više od dva milijuna kuna, te je prostor Mokošice i Rijeke dubrovačke, gdje živi više od deset tisuća stanovnika i gdje puno toga nedostaje, dobio jedan od sadržaja za kojim su iskazali potrebu.

 

''Vjerujem da ćemo današnjim danom bar jednu kvačicu onoga što nedostaje riješiti i s time reći da smo ispunili dio i da idemo dalje. Pedijatrijska ambulanta bila je iznimno važna svim stanovnicima Mokošice. Nije to bilo ni lako ni jednostavno riješiti. Bilo je puno prepreka i izazova, ali kada imamo partnere u poslu onda je lakše. Želim zahvaliti ravnatelju Branku Bazdanu koji je s nama od samog početka. Sve bi bilo nemoguće riješiti da smo samo izgradili ovaj prostor, a da on nema adekvatnu osobu koja će u njemu raditi. Zbog toga zahvaljujem ravnatelju koji je pronašao liječnicu i doveo je iz Pule u Dubrovnik. Ovdje će nastaviti živjeti i pružati zdravstvenu skrb najmlađima s područja Rijeke dubrovačke. Želimo da naši sugrađani ovdje dolaze što rjeđe, ali kada dođu da dobiju najbolju moguću liječničku skrb'', rekao je gradonačelnik Franković uz zahvalu svim pedijatricama koje sve ove godine brinu o najmlađima.

 

Pedijatrijska ambulanta djelovat će u pod Domom zdravlja Dubrovnik, a u prigodi otvorenja ravnatelj Doma zdravlja Branko Bazdan kazao je kako su dugi niz godina pokušavali iznaći i prostor i sredstva za pedijatrijsku ordinaciju u ovom dubrovačkom naselju, no to nisu uspijevali sve dosad.

 

''Dom zdravlja Dubrovnik zaposlio je tim koji će raditi u ovoj ordinaciji, a dr. Crnčić Orlić je i subspecijalistica dječje kardiologije, što je nadstandard koji je Dubrovniku itekako potreban. U dogovoru s Gradom Dubrovnikom će kroz desetak dana krenuti i nabava UZV za dječju kardiologiju. Pozivam sve roditelje Mokošice, Dubrovačkog primorje i područja koje gravitira ovoj ordinaciji da što prije upišu svoju djecu kako bi ordinacija mogla početi s radom u svom optimalnom broju'', rekao je Bazdan.

 

I župan Nikola Dobroslavić kazao je kako dijeli zadovoljstvo svih otvaranjem ove ambulantu.

 

''Čestitam Domu zdravlja, posebno Gradu koji je uložio velika sredstva i pokazao razumijevanje te omogućio i osigurao i prostor i uvjete za rad ovoj ambulanti. Zahvala i Blagim djelima, koji po tradiciji pomažu ovakve i slične akcije'', rekao je župan Nikola Dobroslavić.

 

Suterenski prostor površine 150 metara kvadratnih, smješten na adresi Vinogradarska ulica 16,  adaptacijom je podijeljen na dvije funkcionalno povezane cjeline: ordinaciju logopeda s ulazom i čekaonicom te ambulantu s ordinacijom pedijatra, uredom medicinske sestre, te odvojenim ulazima za zdravu i bolesnu djecu. Ambulanta je opremljena odgovarajućim sanitarijama za osoblje i pacijente, sanitarnim čvorom za osobe s invaliditetom, servisnim prostorijama i prostorijama za osoblje. Uređen je ulazni plato i omogućen pješački pristup osobama s poteškoćama u kretanju.

lijevo
desno