Otvorena izložba „U čast Dubrovniku“ Mersada Berbera

U Lazaretima je večeras svečano otvorena izložba “U čast Dubrovnika” slikara i grafičara Mersada Berbera koju je organizirala Zaklada Mersad Berber, u suradnji s Gradom Dubrovnikom i Dubrovačkom baštinom. Otvorenju su nazočile predsjednica Odbora za međunarodnu suradnju Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Katarina Doršner i pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin.

 

U ovoj prigodi se Katarina Doršner zahvalila obitelji Berber što je izabrala ponovno Dubrovnik za domaćina ove posebne izložbe, istaknuvši zadovoljstvo da je maestru Berberu Dubrovnik bio treći dom nakon Sarajeva i Zagreba.

 

- Grad Dubrovnik nikad neće zaboraviti da je gospodin Mersad Berber u ratnim danima došao, u doba kada nije bilo lako doći, konvojem koji je Dubrovčanima podario osjećaj da će ta sloboda ipak jednog dana doći. Mi danas živimo u slobodnom gradu. Ta empatija za malog čovjeka pokazala se i 2005. godine u galeriji Stradun izložbom žrtvama genocida u Srebrenici, i to nikad nećemo također zaboraviti – istaknula je Katarina Doršner. 

 

Na izložbi će biti predstavljena odabrana djela iz ciklusa „Dubrovačke Flore“, „Hommage Vlahu Bukovcu“, „Ratni dnevnik“ te će premijerno biti predstavljene kulise iz Gundulićevog epa "Osman", kazališne predstave HNK Zagreb iz 1993. godine.  

 

Izložba ostaje otvorena do 23. listopada 2023. godine.

 

lijevo
desno