Orlando otkriven, monitoring se nastavlja

Drvena skela u potpunosti je uklonjena s Orlandovog stupa, a monitoring oštećenja nastavljen je uz djelomičnu vidljivost i zaštitnu ogradu. Nakon otprilike godinu dana dodatnog snimanja i bilježenja podataka, a između ostalog ispitivat će se i reagiranje na sunčevu svjetlost, donijet će se konačna odluka o modelu restauracije.

 

Dosadašnji tijek procesa monitoringa oštećenja na Orlandovom stupu i buduće planirane aktivnosti oko zaštite ove vrijedne spomeničke baštine javnosti su, od strane Hrvatskog restauratorskog zavoda, predstavljene sredinom lipnja u Gradskoj vijećnici.

 

U narednom razdoblju ispitivanja će se nastaviti uz nadopunu mjernih uređaja – provodit će se mjerenje temperature površine, brzine vjetra i vibracija te praćenje stanja tla, kako bi se prikupili podaci u svakom godišnjem dobu jer je i utjecaj vremenskih prilika bitan čimbenik. Sedam uređaja montiranih na stupu svakih 60 minuta prate pomake.

 

Monitoring se provodi u suradnji Hrvatskoga restauratorskog zavoda (HRZ) i Laboratorija za ispitivanje konstrukcija Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uz financiranje Ministarstva kulture i Hrvatskog vijeća za kulturna dobra, dok je projekt sanacije oštećenja povjeren HRZ-u.

lijevo
desno