Održano uvodno predavanje u sklopu projekta ReDu na temu "Pravilno postupanje s otpadom"

EU fondovi
ReDu

 

 

 

 

Uvodno predavanje u sklopu projekta “ReDu - provedba Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o gospodarenju otpadom Grada Dubrovnika” namijenjeno građanima Dubrovnika održano je u srijedu 7. svibnja u hotelu Hilton.

 

Prvo predavanje održao je direktor Čistoće Marko Iveković koji je između ostalog naveo kako su ciljevi koje je Hrvatska, kao članica EU prihvatila i koje mora ostvariti do 2023. godine, na odlagalište odložiti  manje od 25% mase proizvedenog komunalnog otpada, odnosno odvojeno prikupiti 60% mase papira, metala, plastike i stakla te 40% mase biorazgradivog otpada u nastalom miješanom komunalnom otpadu.

 

Kako bi se ostvarili zadani ciljevi potrebno je razviti svijest kod građana o važnosti odgovornog postupanja komunalnim otpadom s ciljem smanjenja količine otpada koji se odlaže na odlagališta. Upravo iz tog razloga tema prvog predavanja bila je „Pravilno postupanje s otpadom“.

 

-"Odgovorno gospodarenje otpadom podrazumijeva više koraka, prije svega trebamo spriječiti nastanak otpada, pripremiti ga za ponovnu uporabu, odvojeno prikupljati i reciklirati, dok je zadnji, i najmanje poželjan korak zbrinjavanje otpada na odlagalištima. Kada razmišljamo kako gospodariti otpadom krećemo korak po korak, od najpoželjnijeg prema najmanje poželjnom nastojeći na svakom koraku iskoristiti otpad na najbolji način", istaknuo je Iveković u uvodnom predavanju.

 

-"Činjenica je kako uglavnom nismo svjesni posljedica našeg uobičajenog postupanja s otpadom te sav otpad smatramo smećem, što nije ispravno.  Naime, otpad, ako se pravilno odvoji, postaje sirovina za izradu novih proizvoda, tako čuvamo prirodne resurse kojih je sve manje, rekao je. 

 

Prisutnim građanima Iveković je pojasnio kako u svojim domovima mogu odvajati otpad, gdje se odlažu pojedine vrste otpada kao i korisne informacije o radu reciklažnih dvorišta. Na kraju je naglasio kako je krajnje vrijeme da počnemo mijenjati odnos prema otpadu, a ovaj projekt edukacije prvi je korak na tom putu.

 

Predavanje je održano u sklopu projekta "ReDu - provedba Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o gospodarenju otpadom Grada Dubrovnika" ukupne vrijednosti  1.386.980,00 kuna, od čega Europska unija putem Kohezijskog fonda, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. sufinancira 1.178.933,00 kuna.

 

Projekt predviđa niz informativno-izobraznih aktivnosti kojima će se građane grada Dubrovnika, kao glavnu ciljnu skupinu, cjelovito informirati i upoznati s ciljevima gospodarenja otpadom te ih motivirati za njihovo ostvarivanje.

 

Nakon uvodnog predavanja, zainteresiranu javnost očekuje još 12 predavanja i radionica.

 

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Grada Dubrovnika.

 

lijevo
desno