NOMADI SU STIGLI Dubrovnik je 'digital nomad friendly city'

Sve više ljudi u svijetu radi on line. Situacija  s covidom to je samo pojačala, dok je u isto vrijeme smanjila putovanja ljudi. Kako u takvim uvjetima privući posjetitelje? Tako što ćemo ih pozvati da rade svoj posao iz Dubrovnika!

 

Okrećući se novim smjerovima turizma Grad Dubrovnik i Turistička zajednica grada Dubrovnika podružali su ovu inicijativu i kao suorganizatori sudjeluju u međunarodnoj konferenciji 'Dubrovnik za digitalne nomade', koja je danas poslijepodne počela u Lazaretima. Organizatori su tvrtka Saltwater i Total Croatia News.

 

Otvorila ju je zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić.

 

''Sretni smo što smo pristali organizirati ovu konferenciju i što smo prihvatili inicijativu Tanje Polegubić i Paul Bradburyja. U Dubrovniku ozbiljno promišljamo o budućnosti. U zadnje tri i pol godine nastojimo izmijeniti perspektivu masovnog turizma, ne samo po pitanju turista već i po pitanju života naših sugrađana. Vjerujemo kako je ova korona kriza nova prilika, zasigurno ćemo promijeniti smjer i osloniti se na održivi turizam i ekonomiju'', kazala je zamjenica Tepšić te dodala kako Dubrovnik postaje ‘digital nomad friendly city’.

 

Direktorica TZ Grada Dubrovnika Ana Hrnić pozvala je sve one digitalne nomade koji su konferenciju pratili online da dođu i posjete Dubrovnik uživo. Istaknula je i sve prednosti života i rada ovdje, koji u potpunosti zadovoljavaju sve kriterije, od ugodnog okruženja za život do potrebne infrastrukture.

 

''Vrlo brzo ćete shvatiti kako je Dubrovnik zapravo vaš drugi dom, sigurna sam u to. Pričala sam ovih dana s različitim ljudima, od onih koji imaju privatni posao do onih drugih i vidim kako svi pružaju veliku podršku digitalnim nomadima i nadaju se nekome novome smjeru'', rekla je također Ana Hrnić.

 

Prvi govornik bio je Nizozemac Jan de Jong, koji već 14 godina živi u Hrvatskoj, gdje je osnovao i vrlo uspješan posao. Inicijator je uvođenja viza za digitalne nomade u Hrvatskoj.

 

''Kada sam se pripremao za virtualnu konferenciju „Turizam 50“, ali nisam znao puno o turizmu i krenuo sam istraživati i ''iskočile'' su tri riječi - digitalni nomadski turizam. Shvatio sam da to je ono što ova zemlja treba jer ako inače primamo preko 20 milijuna turista, zašto ne bismo onda otvorili granice i za digitalne nomade'', kazao je Jan de Jong u svom izlaganju.

 

Krenuo je tada promovirati Hrvatsku kao zemlju koja je otvorena za digitalne nomade što je izazvalo veliku pozornost i to ga je potaklo da uputi otvoreno pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, koji ga je potom pozvao na sastanak.

 

''Nakon što je premijer Plenković „tvitao“ i napisao kako će Hrvatska regulirati vizu za digitalne nomade, to je automatski značilo pridruživanje 50 zemalja svijeta i jedinoj europskoj zemlji Estoniji, a koje su otvorene za ovakvu vrstu poslovanja i življenja'', rekao je de Jong, koji trenutačno s pet hrvatskih ministarstava radi na realizaciji ove ideje.

 

Zanimljiv pogled na digitalno nomadstvo u Hrvatskoj, na temu 'lifestyle', dala je Kashlee Kucheran koja vodi vrlo uspješan lifestyle i travel blog Travel Off Path s više od 33 milijuna jedinstvenih posjeta. Istaknula je kako je Hrvatska u ovom trenutku jako popularna u svijetu i s izvrsnom perspektivnom postati jedna od vodećih zemalja za digitalne nomade.

 

Konferencija se izlaganjima i panelima nastavlja i sutra, dok će idući tjedan, također u Lazaretima, biti organiziran cooworking za digitalne nomade koji trenutačno borave u Dubrovniku.

lijevo
desno