S milijardom kuna bespovratnih sredstava Grad Dubrovnik ušao financijski stabilan u 2021. godinu

Gradonačelnik

Usprkos brojim negativnim efektima Covid-19 pandemije, a koji su se posebno prelili na sredine čije gospodarstvo je snažno oslonjeno na turizam, Grad Dubrovnik u 2021. godinu ušao je financijski stabilan s podlogom za završetak započetih, ali i realizaciju novih investicija.

 

U nešto više od tri godine Grad Dubrovnik je uspio priskrbiti preko milijardu kuna bespovratnih europskih sredstava čime je osigurano financiranje iznimno velikih i složenih kapitalnih projekata, poput 70 milijuna kuna vrijedne rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale s očekivanim početkom radova u travnju, a čije izvođenje građane Dubrovnika neće stajati niti kune.

 

EU projekt razvoja sustava vodoopskrbe i odvodnje vrijedan 881.208.682 kuna, ulaganje je koje je Dubrovnik čekao desetljećima. Izgradit će se, sanirati i rekonstruirati ukupno više od 70 kilometara cjevovoda na širem području Dubrovnika te izgraditi brojni objekti, među njima novi pročistač otpadnih voda u Lapadu. I troškovi izgradnje funkcionalnog pročistača pitke vode u Komolcu također će se refinancirati kroz ovaj projekt. Jedanaest novih MAN-ovih autobusa za javni prijevoz na gradske prometnice stižu pred sezonu, a također je riječ o ulaganju koje ne traži financijsko sudjelovanje Grada Dubrovnika nego je u cijelosti podmireno iz EU i nacionalnih izvora.

 

Kreditiranje je također redovan način financiranja javnih i razvojnih projekata, a bez kreditnog zaduživanja teško je zamisliti realizaciju velikih kapitalnih i infrastrukturnih projekata, poput stanova, novih prometnica ili škola. –„Uz Dubrovnik se godinama neopravdano vezivao epitet nekakvog proračunskog Eldorada, što nikada nije odgovaralo istini te nam je u konačnici samo štetilo, a o odgovornom i racionalnom gospodarenju javnim novcem treba suditi u razdobljima krize, a ne u, uvjetno rečeno, blagostanju“, kaže gradonačelnik Mato Franković, ističući kako je Grad u korona krizi zadržao stabilnost i kontinuitet razvojnih projekata, dok je posebna pažnja posvećena socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti. Gradonačelnik podsjeća i da je na ime beskamatnog zajma jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave uslijed pada prihoda iz državnog u gradski proračun  prosincu uplaćeno 38,6 milijuna kuna.

 

Kreditna sredstva Grad Dubrovnik koristi za realizaciju brojnih infrastrukturnih zahvata. Svi se realiziraju krajnje transparentno, isti su opipljivi i na korist su građanima. Od prva 43 stana za mlade obitelji u Mokošici, sustava oborinske odvodnje u ulicama Kardinala Stepinca i Vukovarskoj, preko vrtića Palčica i OŠ Montovjerna, prve novogradnje u obrazovanju još od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća, pa do strateškog projekta cestogradnje od Mosta dr. Franja Tuđmana do Pobrežja, a kojim se stvaraju preduvjeti za širenje urbanog područja grada i brojnih drugih. Kreditnim zaduženjem u 2021. financirat će se i dom umirovljenika u Gružu, a investitor je hotel Gruž d.d., uz prethodno odobrenje Gradskog vijeća, kao uostalom i za sva zaduženja.

 

Uz spomenute EU projekte te one u fazi izvođenja, u Proračunu za 2021. godinu rezervirana su sredstva za dvoranu za borilačke sportove u Gospinom polju, za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za novu cestu Tamarić te, između ostalog, za završetak rekonstrukcije zgrade Jugovog bazena. Za 14 milijuna kuna vrijednu obnovu, uređenje i opremanje OŠ Marina Getaldića na dvije lokacije sredstva su osigurana donacijom zaklade Caboga Stiftung.

 

Grad Dubrovnik i u narednom razdoblju veliki značaj poklanja upravo vanproračunskim sredstvima pa je čitav niz projekata pripremljen i spreman za financiranje putem Mehanizma za oporavak i otpornost Europske unije. Među njima se ističu azil za životinje, Dom umirovljenika ispod Opće  bolnice, škola u Mokošici, vrtić Pčelica, stanovi Solitudo, ali i nova multi funkcionalna sportska dvorana u Gospinom polju, projekt koji je nedavno predstavljen javnosti.