Kijevska delegacija kod gradonačelnika Frankovića: "Dubrovnik je primjer obnove razorene kulturne baštine"

 

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković primio je danas Volodymyra Prokopivoma, zamjenika gradonačelnika glavnog grada Ukrajine Kijeva. Prijamu su nazočili i savjetnik zamjenika gradonačelnika Kijeva Oleksandr Nykoriak, pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin i ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika Mihaela Skurić. 

 

Dubrovački gradonačelnik zaželio je dobrodošlicu kijevskoj delegaciji, istaknuvši u ovoj prigodi kako hrvatski narod gaji posebne simpatije prema Ukrajini, ali i suosjećanje prema ukrajincima, njihovom boli i patnjama koju prolaze u borbi za mirom i slobodom. 

 

Savjetnik zamjenika gradonačelnika Kijeva, Oleksandr Nykoriak prezentirao je trenutnu situaciju po pitanju uništenih spomenika kulture koja su pod zaštitom UNESCO-a. Naglasio je kako je Dubrovnik pravi primjer, koji može poslužiti za daljnja postupanja zaštite, restauracije i obnove kulturne baštine. Iskazao je želju za suradnjom i pomoći, kako bi sada ugrožena baština, u budućnosti doživjela preporod. 

 

“Hrvatski narod je 90-ih godina proživio strašne ljudske gubitke i materijalna uništavanja. No, u ovoj prilici želim poručiti Ukrajincima kako je hrvatski narod nakon nemilih događanja iz Domovinskog rata, siguran i uvjeren u jedno, a to je da će Ukrajina izaći kao pobjednik, jer upravo onaj tko srcem brani domovinu, svoje obitelji i najbliže, nikada ne gubi i ne ostaje poražen”, kazao je gradonačelnik Mato Franković. 

 

Današnji susret bila je prilika za razmijeniti iskustva i promišljanja vezana za cjelovitu obnovu i revitalizaciju spomeničke i kulturne baštine. Ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika, Mihaela Skurić prezentirala evidentirane štete te bitne odrednice i segmente koji su bili ključni u poslijeratnoj, kompleksnoj obnovi Dubrovnika i povijesne jezgre koja je u akcijama granatiranja od srpsko-crnogorskog agresora, pretrpila enormne materijalne štete. Naglasila je ključnu ulogu branitelja grada, svih stanovnika i stručnjaka koji su uspjeli promišljenim djelovanjem očuvati stoljetnu baštinu.

 

lijevo
desno