Gradu Dubrovniku dodatna bespovratna sredstva za provedbu ITU mehanizma

ITU Mehanizam

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković potpisali su danas u Dubrovniku Sporazum o korištenju bespovratnih sredstava tehničke pomoći ITU programa za podršku provedbi Posredničkog tijela za odabir operacija vrijedan 400 tisuća eura te Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz ITU programa (za izradu Strategije razvoja Urbanog područja Dubrovnik) vrijedan 22.477,98 eura.

 

Ministar Erlić rekao je pritom kako je svrha ugovora osigurati potrebnu tehničku pomoć i podršku gradskoj upravi kako bi se 22 milijuna eura vrijedan ITU program mogao uspješno realizirati.

 

-„Poznato je da je Grad Dubrovnik kroz ITU mehanizam zajedno s općinama koje čine urbano područje dobio 22 milijuna eura. Taj program predstavlja značajan doprinos Vlade Republike Hrvatske i našeg ministarstva urbanoj politici koju provodimo s ciljem povećanja kvalitete života građana, veće dostupnosti javnih sadržaja i podizanja standarda javne infrastrukture.

 

Ministar Erlić je dodao i da se na jugu realizira i specifičan program vezan uz otoke vrijedan 28 milijuna eura te da će uskoro biti poznati projekti koji će se financirati kroz navedeni program.

 

Gradonačelnik Mato Franković zahvalio je Vladi Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem na svim projektima realiziranima, ne samo u Dubrovniku, nego i na cijelom hrvatskom jugu. Zahvalu je uputio i ministru Šimi Erliću istaknuvši kako će projekti koje će Grad Dubrovnik realizirati kroz ITU mehanizam podići kvalitetu života svih građana.

 

Jedna od ključnih investicija koja će se financirati kroz Mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) u financijskom razdoblju 2021. – 2027. je Park ‘n' Ride sustav na području Pobrežja, čime će se prometno rasteretiti uže gradsko područje. Ističe se i nabava električnih vozila u sklopu projekta “Elektrifikacija i digitalizacija javnog autobusnog prijevoza” te ulaganja u zelenu infrastrukturu. Tako se među projektima izdvajaju i rekonstrukcije parka u Pilama, prostora oko Platane na Brsaljama i parka Gradac, čime će se ozeleniti i potpuno krajobrazno preurediti prostor od Pila do Boninova.

lijevo
desno