Gradonačelnik Franković čestitao Dan dubrovačkih branitelja i blagdan svetog Nikole

Gradonačelnik

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, povodom Dana dubrovačkih branitelja i blagdana svetog Nikole, uputio je čestitku svim sugrađanima i sugrađankama te dubrovačkim braniteljima i njihovim obiteljima. Tekst čestitke prenosimo u cijelosti.

 

Drage Dubrovkinje i Dubrovčani! Poštovani dubrovački branitelji!

 

I 28 godina poslije, sjećanja na 6. prosinca 1991. godine u mislima puka dubrovačkog još su živa i tako slojevita. Najprije osjećamo neizmjernu tugu zbog svih izgubljenih života. Pred očima su slike ranjenog Grada, razrušenog Straduna presvučenog tragovima granata, palača i barki u plamenu. Javlja se u nama dobro poznati osjećaj prkosa, baš kao i tog dana kada je Dubrovnik pretrpio strahovita razaranja, najveća u novijoj povijesti.

 

Konačno, na površinu isplivava snažan osjećaj ponosa jer tog je crnog petka Dubrovnik obranjen. Zahvaljujući samo herojstvu naših branitelja koji su šačicu oružja suprotstavili neusporedivo jačem agresoru. Ali kao što to biva kada se Domovina brani srcem i voli bezuvjetno, uspjeli su!

 

A danas, kada Dubrovnik blista okupan adventskim svjetlom, sjećamo se tih dana kada smo od nebesa tražili samo snagu i opstali zahvaljujući zajedništvu i hrabrosti naših branitelja.

 

Povijest je htjela da blagdan sv. Nikole i Dan dubrovačkih branitelja ostanu zavazda isprepleteni, da ih u slobodnom Gradu slavimo na isti dan, evocirajući povijest pogleda uprtog u budućnost. To je ono što dugujemo i našim najmlađima – podariti im istinu i osigurati im bezbrižno i sretno odrastanje.

 

U ime Grada Dubrovnika i svoje osobno, svim Dubrovkinjama i Dubrovčanima, a posebno našim braniteljima i njihovim obiteljima, čestitam Dan dubrovačkih branitelja i blagdan svetog Nikole.

 

Gradonačelnik Dubrovnika

Mato Franković

lijevo
desno