Govor gradonačelnika Frankovića uz Dan Grada i Festu sv. Vlaha 2021

Gradonačelnik

 

Pozdravljam vas danas uoči dana „ki dohodi nami jednom na godište“, kad se spremamo 1049. put slaviti našeg neumornog zagovaratelja, nebeskog zaštitnika - svetoga Vlaha. I vjerujem da su u srcima svih nas danas prisutni osjećaji žaljenja jer smo prisiljeni svoju trajnu naklonost prema Parcu iskazati na jedan neuobičajen i stran način, udaljeni jedni od drugih.

 

Može nam se činiti i da je takav način davanja hvale svetome Vlahu posve neprikladan, ali na umu moramo imati spoznaju da je sve u ovom životu podložno mijenama. Jedino se tkivo jednog naroda izraslo kroz  stoljeća ne može promijeniti. Štovanje svetoga Vlaha u ovom kraju i u jezgri dubrovačkog puka duboko je utkano, jačalo je kroz stoljeća da bi postalo još čvršćim, neuništivim. Ta tradicija prometnula se u važni dio dubrovačkog identiteta, ona je simbol naše povijesti, zrcalo sadašnjosti, ali i zalog na kojem gradimo budućnost.

 

Kroz sva pasala stoljeća i Festa se mijenjala, a zasigurno je bilo trenutaka i događaja izvan kontrole naših predaka koji su se prelijevali na način održavanja Feste.

 

Brojne neprilike i strahote nisu kroz povijest zaobilazile drevni Grad. Dubrovnik je prije više od 350 godina prirodnom silom uništen gotovo do temelja. Pred trideset ljeta barbari su ga pokušali spaliti i zatrti sve što ga čini velikim i zbog čega ljudi iz cijelog svijeta pristižu diviti se njegovoj harmoničnoj ljepoti.

 

Nisu nam bile strane ni zdravstvene epidemije. I s njima su se naši stari znali nositi, kudikamo uspješnije od mnogih većih i snažnijih država tadašnjeg svijeta, uvodeći revolucionarne mjere i uspostavljajući nove standarde u borbi protiv zaraznih bolesti. U tome su uspijevali jer su se, uz zagovor svetoga Vlaha, uzdali i u savezništvo i u svoje sposobnosti.

 

Danas se nad vrata Grada nadvila neka nova prijetnja. Stoji tu pred nama, nimalo prijetvorna, nego konačno potpuno razotkrivena. Zato je važno da ostanemo čvrsti i budemo složni u obrani najvrjednijeg što imamo – ovog Grada i kamena od kojeg je satkan, prostora stvorenog  nebeskom rukom. Jer On je naš dom, drugog doma nemamo niti ga tražimo.

 

Dubrovnik je uvijek rado, raširenih ruku i otvorenog srca prihvaćao sve koji mu žele dobro, koji poštuju duboke brazde njegova pečata, koji razumiju koliko je snažno to ime i kakvo bogato naslijeđe u sebi krije. Nažalost, među njima ima i onih koji se ne ustručavaju koristiti sva raspoloživa sredstva kako bi namirili svoje osobne interese. Njima jasno kažemo – nećete u tome uspjeti.

 

Briga o javnom dobru nije samo naša obaveza i dužnost, ona je najveća čast i privilegija. Dugujemo je hrabrim hrvatskim braniteljima i svima koji su svoje živote dali za slobodu, onima koji su prkosno patili dok je Dubrovnik krvario i onima koji će poslije nas se naći na ovom istom mjestu i prosuđivati o tome kako smo skrbili o Gradu. Uzdamo se u umijeće naših predaka i zaštitu starca sijede brade koji u svojoj ruci čvrsto drži i čuva svoj grad, ne puštajući ga ni u burama ni neverama.

 

Odgovorno, razborito i s najvećom pažnjom prema potrebama građana služimo posljednje četiri godine našem Gradu. posebnu zahvalu upućujem svojim suradnicima, političkim partnerima kao i svim vijećnicima.

 

Veliki dio ostvarenih projekata prikazali smo vam u filmu. On bi bio nešto drugačiji da smo imali priliku realizirati sve što smo upisali u naše ciljeve prije nego što nam se život umiješao u planove, postavljajući pred svih nas nove prioritete i izazove.

 

I njima smo vješto doskočili. Znali smo se postaviti i prema pandemiji novog virusa koja je zaustavila čovječanstvo i nastavlja mu prijetiti. Pobrinuli smo se najprije za zdravstveno lice te ugroze, a odmah potom i za njeno jednako razorno gospodarsko naličje, zaštitili smo najugroženije članove društva, pritom održavajući stabilnost Grada i gradskih tvrtki.  

 

Pažljivo gospodarenje i snažan iskorak prema fondovima Europske unije omogućili su nam da i u uvjetima korona krize planiramo i realiziramo kapitalne investicije. Upravo u europskim fondovima vidimo priliku za budućnost, a dosadašnje iskustvo i osiguravanje preko milijarde kuna bespovratnih sredstava daju nam za pravo vjerovati da smo na ispravnom putu.

 

Svi će vjetrovi jednom utihnuti i sve će nevere morati pasti, a ovaj Grad će ostati tu iza nas. I sigurno će snivati u šaci našeg sveca. Poklonimo mu zato našu hrabrost, duboku posvećenost i ustrajnost u radu za opće dobro, nikad ne odustajući od onoga što je za Dubrovnik najbolje.

 

Svima vama, svim građanima, ovogodišnjim laureatima, našim pomorcima, Dubrovčanima izvan Domovine i svim dragim gostima i prijateljima Grada čestitam blagdan svetog Vlaha i Dan Grada Dubrovnika.

 

Živio sveti Vlaho!

lijevo
desno