Forum mladih iznjedrio tisuću mladih umjetnika

Projekt Grada Dubrovnika "Forum mladih" provodi se od 2005. godine i predstavlja glavni provedbeni projekt strateškog programa za djecu i mlade Grada Dubrovnika "Mladi i Grad skupa", koji se zadnjih sedam  godina organizira kao cjelogodišnji program. Cilj projekta je razvoj kreativnosti djece i mladih te poticanje na umjetničko stvaralaštvo kao vid prevencije svih patoloških ponašanja djece i mladih. Ovim projektom doprinosi se stvaranju publike u svim vrstama umjetnosti pa tako i razvoju kulture i očuvanju baštine.

 

Završnom manifestacijom „Gotovo je, gotovo“  završen je Forum mladih  koji prati školsku godinu 2018/2019. uz impozantne rezultate i postignuća. U devet forumskih radionica i priredbi sudjelovalo preko tisuću djece i mladih od 5 do 25 godina iz dubrovačkih škola, učeničkih domova te udruga civilnog društva, koji su nastupali uz podršku 95  mentora i koordinatora. Ovogodišnji Forum mladih iznjedrio je 37 mladih pjesnika i pisaca, 120 slikara, fotografa, izrađivača stripova i modelara, 65 malih kolendara, 56 autora filmova, 41 glazbenika, 60 glumaca i čak 300 plesača. Ovo je najbolji pokazatelj da Forum mladih iz godine u godinu raste. Posebno treba naglasiti da Forum mladih nije natjecateljskog karaktera pa je stoga motivacija djece, mladih i njihovih mentora pozitivno afirmirajuća.

 

Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo kao glavni organizator Foruma mladih zahvaljuje svim sudionicima, a posebno umjetničkoj koordinatorici Paoli Dražić Zekić, koordinatorima pojedinih  manifestacija: Zrinki Japunčić, Miru Bronziću, Đivi Galov, Udruzi mladih Orlando i Andrei Batinić Ivanković te voditeljima završnih priredbi Antoniji i Mariju Šurkoviću. Zahvaljujemo i suradničkim  javnim ustanovama  u kulturi: Dubrovačkim ljetnim igrama, Dubrovačkim knjižnicama, Kazalištu Marina Držića i Kinematografima  Dubrovnik.

 

Svake godine pomno se  analiziraju učinci i opseg Foruma mladih, kako bi se projekt unaprjeđivao i razvijao. Utvrđen je kvantitativni i kvalitativni napredak u svim programskim dijelovima, tako da se pokazala potreba za logističkim i organizacijskim unaprjeđenjima pojedinih forumskih radionica i priredbi na način da prerastu u male festivale plesa, glazbe, filma i drugih vidova stvaralaštva.