EU PROJEKT Radovi na energetskoj obnovi „Cicibana“ u samoj završnici

Grad ZA djecu
EU fondovi

Radovi na povećanju energetske učinkovitosti zgrade dječjeg vrtića Cicibana, započeti u drugoj polovici lipnja, u završnoj su fazi. Nakon montaže novih vanjskih otvora građevinska skela postavljena oko zgrade je uklonjena, a svi polaznici redovno pohađaju vrtićke programe u svojim grupama.

 

Energetska obnova zgrade dječjeg vrtića „Ciciban“ jedan je u nizu projekata u predškolskom odgoju kojim se podiže kvaliteta infrastrukture za najmlađe. Ukupna vrijednost ove investicije iznosi 1.477.699,25 kuna, a Grad Dubrovnik je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Europske unije te iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije osigurao 1.017.837,44 kuna bespovratnih sredstava, što čini gotovo 70% vrijednosti projekta.

 

Radovima u dječjem vrtiću "Ciciban" posve je obnovljeno krovište zgrade vrtića, grijani prostor od 903 kvadratna metra toplinski je izoliran s unutarnje i s vanjske strane, a radovi su između ostalog obuhvatili i ugradnju nove PVC stolarije s dvostrukim izolacijskim staklom i zaštitom od sunčevog zračenja, ugradnju solarnih kolektora i ostale opreme za pripremu tople vode.

 

Trenutni energetski razred zgrade dječjeg vrtića Ciciban je D, a po završetku svih radova izradit će se novi energetski certifikat te se očekuje smanjenje izdataka za utrošak energije.

 

Opširnije o samim radovima:

Na dijelu krova s drvenim krovištem promijenjeni su oštećeni rožnici, krov je preletovan te su složene nove kupe i površnice. Unutar krovišta na betonskoj ploči postavljena je termoizolacija od tvrde kamene vune te preko toga OSB table. Na drugom dijelu krovišta iznad kose AB ploče demontirane su sve naslage do betonske ploče te su odrađeni novi slojevi krova, mezomurali, a između je postavljena termoizolacija kao i paropropusna folija. Sve radove na krovištu popratili su novi limeni opšavi. Usporedno s radovima na krovištu odvijali su se i strojarski radovi odnosno instalacije za projektom predviđene solare i centralni bojler u strojarnici. Montirani su solari na krovu, bojler u strojarnici uz sve prateće elemente te su isti pušteni u rad od strane izvođača. Na krovu je također saniran dimnjak koji služi za potrebe strojarnice. Napravljeni su i svi spuštani stropovi od gips kartonskih tabli sa umetnutom termoizolacijom propisane debljine na pozicijama ispod kose armirano-betonske ploče i stropova ispod vanjske terase u nivou prizemlja. Među posljednjim radovima provedena je demontaža vanjskih otvora i ugradnja novih te obrada špaleta oko novougrađenih otvora.

 

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Grada Dubrovnika.

Za više informacija o EU fondovima, posjetite internetsku stranicu: www.strukturnifondovi.hr .

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskoga fonda za regionalni razvoj Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“

 

lijevo
desno