EU fondovi 2021 .- 2027. – Nove prilike u Dubrovniku

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je danas na informativno-edukativnom događaju „EU fondovi 2021 .- 2027. – Nove prilike“ koji se u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije održava u hotelu Kompas.

 

Događanju su prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić te državna tajnica u MRRFEU-a Zrinka Raguž i Frano Matušić, državni tajnik pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

 

Središnjem događanju prethodio je sastanak na temu ITU mehanizma putem kojeg će Dubrovnik i okolne općine imati na raspolaganju 22 milijuna  za realizaciju strateških projekata, a uslijedilo je potpisivanje ITU Sporazuma i Ugovora između predstavnika Ministarstva i Grada Dubrovnika – ministra Šime Erlića i gradonačelnika Mata Frankovića.

 

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković potpisali su danas u Dubrovniku Sporazum o korištenju bespovratnih sredstava tehničke pomoći ITU programa za podršku provedbi Posredničkog tijela za odabir operacija vrijedan 400 tisuća eura te Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz ITU programa (za izradu Strategije razvoja Urbanog područja Dubrovnik) vrijedan 22.477,98 eura.

 

Gradonačelnik Mato Franković u svom je obraćanju istaknuo značaj korištenja fondova Europske unije ka kvalitetu života građana. –„Jučer Lazareti, energetske obnove škola i vrtića, gotovo 30 novih autobusa, pročistač pitke vode, danas Lapadska obala i Aglomeracija, sutra nova osnovna škola Mokošica i Dom umirovljenika. Uz sve to, čeka nas realizacija strateških i zelenih projekata kroz 22 milijarde era vrijedan ITU mehanizam,  kojima ćemo dati snažan doprinos održivom razvoju Dubrovnika kao međunarodno prepoznatog promotora održivog upravljanja“, rekao je te dodao: „Kada govorimo o korištenju sredstava iz fondova Europske unije treba naglasiti i to da nam ti izvori pružaju priliku za financijsku podršku i ostvarenje kapitalnih projekata i inicijativa koje bi inače bile teško ili nemoguće ostvariti vlastitim sredstvima i zaduživanjem bez dodatnog opterećivanja građana.

 

-„Ta sredstva nisu samo novac ili prilike, ona su i simbol podrške našoj viziji razvoja, očuvanja kulturne baštine i stvaranja održive budućnosti za naše generacije, bilo da se ogledaju kroz poboljšanje infrastrukture, unapređenje pristupa zdravstvenoj skrbi, obrazovanju i socijalnim uslugama ili kroz poticanje inovacija i razvoja novih tehnologija. EU fondovi koristan su alat za nastavak izgradnje prosperitetnog, održivog i inkluzivnog grada za sve nas“, ocijenio je gradonačelnik.

 

„EU FONDOVI - Nove prilike 2021.-2027.“ predstavljaju niz događanja namijenjenih predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave, predstavnicima regionalnih i lokalnih razvojnih agencija, korisnicima i potencijalnim korisnicima sredstava iz EU fondova te dionicima regionalnog i lokalnog razvoja.

 

U sklopu informativno-edukativnog događaja održano je i nekoliko panel rasprava.  U panelu “Daljnji razvoj Dubrovačko-neretvanske županije” sudjelovala je pročelnica Upravnog odjela za europske fondove Martina Skopljaković, dok je u razgovoru o mogućnostima koje pružaju financijski elementi sudjelovao pročelnik UO za proračun, financije i naplatu Ante Vojvodić. 

lijevo
desno