Dubrovnik u 2020. nije na listi nepoželjnih destinacija

Poštujmo grad

Pozitivni učinci sustavnih mjera koje je lokalna samouprava Grada Dubrovnika pokrenula 2017. programom „Poštujmo grad“ prepoznati su i međunarodno među stručnom javnosti i svjetskim medijima, a u prilog tome svjedoči i napis popularnog britanskog Independenta „Where not to go in 2020“. Dubrovnik nije uvršten na listu destinacija koje treba izbjeći u 2020. godini, nakon što je upravo ovaj medij 2017. godine Dubrovnik, uz Veneciju i Barcelonu, navodio kao odredište čija je zaštićena baština ugrožena uslijed prekomjernog broja turista.

 

Ova nametnuta stigma o masovnom turizmu nimalo nije utjecala na njegovu popularnost, upravo suprotno, statistika svjedoči o porastu broja dolazaka turista iz godine u godinu. Ipak, nesnosnih gužvi i blokade ulaza u povijesnu jezgru nije bilo, osim jednom iznimno zbog ranijeg ticanja broda, što je pokazalo – problem Dubrovnika nije bio broj turista, nego upravljanje destinacijom. Zahvaljujući kontroliranim, učinkovitim i strateškim mjerama lokalne samouprave, zaustavljen je negativan trend i prevenirani negativni učinci najvažnije gospodarske grane grada i okolice. Dubrovnik se tako transformirao iz grada u kojem se turizam stihijski događa u destinaciju koja odgovorno upravlja turizmom, poštujući identitet Grada i štiteći prirodna i kulturna bogatstva zbog kojih privlači milijune ljudi.

 

Na listi nepoželjnih Independenta našli su se Bruges, Island, New Orleans, Rim, Komodo, Kyoto, Amsterdam, Uluru, Venecija i Machu Picchu, a kao dva ključna kriterija u kreiranju liste autorice Cathy Adams i Helen Coffey navele su prekomjerni turizam i previsoke cijene.