Grad financira uređenje i opremanje ordinacije i stana za liječnicu na Kalamoti

Kvaliteta života

Iako primarna zdravstvena skrb nije u nadležnosti Grada, Grad Dubrovnik razvija mnoge nadstandarde u zdravstvu te sustavno kontinuiranim donacijama pomaže rad zdravstvenih ustanova na svom području, a među njima i Doma zdravlja Dubrovnik.

 

Posljednja donacija osigurana za potrebe Doma zdravlja Dubrovnik odnosi se na sredstva u iznosu 100.000 kuna, a koja je prema sporazumu ova zdravstvena ustanova dužna iskoristiti namjenski za adaptaciju, opremanje stana i ordinacije za liječnika na otoku Koločepu.

 

Naime, Dom zdravlja je nedavno objavio da na Koločepu od sredine siječnja živi i radi nova doktorica koja je na otok stigla iz Vukovara. Dolaskom nove liječnice i predmetnim ulaganjem povećat će se razina primarne zdravstvene zaštite na Elafitima. 

 

Samo za financiranje Turističke ambulante na otoku Koločepu iz gradskog proračuna od 2017. godine isplaćeno je 1,2 milijuna kuna, a navedeni iznos odnosi se na troškove plaća te troškove prijevoza liječničkog tima na radu u ordinaciji i izvan nje.

 

Podsjetimo, Grad Dubrovnik posljednjih godina njeguje i razvija izvrsnu suradnju s Domom zdravlja Dubrovnik, pa vrijedi podsjetiti da je za potrebe otvaranja pedijatrijske ambulante i ambulante logopeda u Mokošici Domu zdravlja ustupljen prostor u vlasništvu Grada, koji je potom uređen i opremljen, dok je za smještaj liječnice ustupljen i opremljen stan. Grad Dubrovnik također je preuzeo i obvezu osiguranja sredstava za plaće liječnice i medicinske sestre, a iz proračunskih sredstava financirana je i kupnja dvaju sanitetskih vozila za potrebe rada Doma zdravlja, odnosno županijskog Zavoda za hitnu medicinu.

 

Isto tako, za financiranje Hitnog interventnog tima na Elafitima od 2018. godine, a nakon što je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje odbio financirati ovu prijeko potrebnu zdravstvenu uslugu, za provođenje iste isplaćeno je 996.571,33 kuna, od čega je u 2020. godini isplaćeno 394.285,70 kuna.