Grad Dubrovnik o utjecaju korona virusa na gospodarstvo: Spremni na svaki scenarij

koronavirus

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima održao je u utorak sastanak s direktoricom Turističke zajednice grada Dubrovnika Anom Hrnić, članovima Turističkog vijeća TZGD-a te predstavnicima strukovnih udruženja vezanih uz turizam, a uslijedila je konferencija za novinare tijekom koje su izneseni zaključci o utjecaju korona virusa na turizam kao najvažniju gospodarsku granu na dubrovačkom području.

 

Gradonačelnik Mato Franković izrazio je zadovoljstvo načinom na koji se nacionalno pristupilo ovoj globalnoj epidemiji. Kazao je kako Grad Dubrovnik nadzire razvoj situacije te sagledava efekte koje širenje virusa ima na lokalno gospodarstvo koje se u najvećoj mjeri oslanja upravo na turizam.

 

-„Naše stručne službe izradile su grube procjene financijske strukture prihoda u prvom šestomjesečnom razdoblju i one nam govore da ćemo kao jedinica lokalne samouprave u tom razdoblju ostvariti 30 milijuna kuna manje prihoda, no spremni smo se prilagoditi svakoj novonastaloj situaciji“, kazao je gradonačelnik. Dodaje kako će se taj grubo procijenjeni gubitak nadomjestiti viškom prohoda koji su ostvareni u 2019. godini, a koji će se rasporediti rebalansom proračuna u svibnju.

 

-„Nakon lipnja ponovo ćemo sagledavati situaciju i donositi daljnje odluke po pitanju održavanja financijske stabilnosti u javnom sektoru“, najavio je gradonačelnik istaknuvši kako moramo biti spremni za svaki scenarij. Izrazio je i spremnost Grada da sukladno mogućnostima, kroz različite mjere, a ukoliko bi se situacija s korona virusom proširila i na glavnu sezonu, pomogne i gospodarstvenicima.  

 

Na konferenciji za novinare govorili su direktorica TZ-a Ana Hrnić i član Turističkog vijeća Stanko Ljubić. -„Ova situacija pogađa globalno turizam i moramo se što bolje pripremiti. Utjecaja na dubrovački turizam će definitivno biti, ali moramo raditi na tome da utjecaj bude što je moguće blaži“, rekla je Hrnić.

 

Gradonačelnik je zaključno rekao kako Grad Dubrovnik u cijelosti poštuje hijerarhiju nadležnosti u javno-zdravstvenom smislu te će nastaviti postupati sukladno preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

 

Priopćenje za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 9. ožujka 2020. možete preuzeti OVDJE.

 

lijevo
desno