Uvećanje za 100% - Grad u 2020. izdvaja dva milijuna za stipendije

Grad ZA učenike i studente

Grad Dubrovnik će u 2020. izdvojiti čak dva milijuna kuna godišnje za učeničke i studentske stipendije, što je povećanje od 100 posto u odnosu na akademsku godinu 2018./2019. kada je iz proračunskih sredstava za ovu namjenu utrošeno milijun kuna. Stipendistima je ugovore danas u kompleksu Lazareti svečano uručio gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

 

Gradonačelnik Franković u svom je obraćanju stipendistima i njihovim obiteljima izrazio zadovoljstvo porastom mjesečnog iznosa stipendija, a istaknuo je i kako svake godine raste broj stipendija, kad se ovoj godini pribroje dosadašnje stipendije riječ je o ukupno 152 stipendista.

 

- Radi se o značajnom povećanju mjesečnog iznosa stipendije. Ja bih bio najsretniji kad biste se vi nakon završetka vašeg školovanja vratili doma, jer mi vas ovdje najviše trebamo. To i jest cilj stipendija, jer vas Grad prepoznaje kao izvrsne. – istaknuo je ovom prilikom gradonačelnik Franković.

 

Uz 57 novih ugovora o stipendiranju, dosadašnji primatelji stipendija danas su potpisali ugovore s uvećanim mjesečnim iznosima stipendija. Tako će iznos stipendija za učenike koji se školuju u Dubrovniku porasti sa 320 na 500 kuna, a za učenike koji se školuju izvan Dubrovnika sa 640 na 1.000 kuna. Studenti koji svoje obrazovanje nastavljaju u Dubrovniku dobivat će 800 umjesto dosadašnjih 600 kuna, dok će se iznos stipendija za studente koji studiraju u drugim hrvatskim gradovima povećati sa 1.000 na 1.500 kuna.

 

Pravo na stipendiju u akademskoj godini 2019./2020. ostvarilo je 57 učenika i studenta u ukupno sedam kategorija: četiri učenika i četiri studenta koji su stradalnici ili su djeca stradalnika Domovinskog rata, 10 nadarenih studenta u području prirodnih, tehničkih i biotehničkih znanosti te području biomedicine i zdravstva, 17 nadarenih studenata u području društvenih i humanističkih znanosti, tri nadarena studenta u umjetničkom području, tri učenika i dva studenta iz obitelji slabijeg imovnog stanja, četiri učenika i devet studenata u deficitarnim zanimanjima te jedan student koji je osoba s invaliditetom.

lijevo
desno