Rezervat Lokrum partner u 18 milijuna kuna vrijednom projektu “Povijesni vrtovi dubrovačkog područja”

EU fondovi

Javnoj ustanovi Rezervat Lokrum, kao partneru Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), Turističke zajednice grada Dubrovnika i udruge DART, na projektu “Povijesni vrtovi dubrovačkog područja” odobrena su bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u procijenjenom iznosu od 6.674.737,18 kuna. 


Financijsko sudjelovanje Rezervata Lokrum u trogodišnjem projektu koji se počinje provoditi 1. prosinca procjenjuje se na 9.564.435,26 kuna, dok će se navedenim bespovratnim sredstvima sufinancirati projektne aktivnosti u udjelu od 70 posto. Na razini svih partnera projekt je ukupno vrijedan 18.289.422,37 kuna s odobrenim bespovratnim sredstvima u iznosu od 10.932.344,70 kuna, što čini 70 posto od ukupnog prihvatljivih troškova koji iznose 15.665.291,44 kuna. Cjelovite i detaljne informacije o učešću i bespovratnim sredstvima za projektne aktivnosti čiji je nositelj JU Rezervat Lokrum bit će definirane krajem studenog, odnosno nakon potpisivanja zasebnih sporazuma.

Naime, projektni prijedlog „Povijesni vrtovi dubrovačkog područja“ prijavljen je i prihvaćen u ograničenom postupku dodjele bespovratnih sredstava „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine“ u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za financijsko razdoblje 2014. – 2020., a ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava sklopljen je u petak 26. listopada u Hvaru. Uz nazočnost premijera Andreja Plenkovića i članova Vlade ugovor su potpisali akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU-a kao nositelja projekta, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i provedbu projekata EU Tomislav Petric. Svečanom potpisivanju ugovora nazočio je i ravnatelj Rezervata Lokrum Ivica Grilec.

Kao najznačajnije aktivnosti za Javnu ustanovu Rezervat Lokrum u sklopu projekta, koji će se između ostaloga koristiti za obnovu i razvoj Arboretuma Trsteno, ističu se uspostava brodske veze između Arboretuma Trsteno i Rezervata Lokrum i izrada Studije upravljanja posjetiteljima s akcijskim planom.

Aktivnosti također uključuju izradu marketinške i komunikacijske strategije te plana brendiranja nove turističke destinacije “Povijesni vrtovi dubrovačkog područja”, izradu glavnog projekta izgradnje kabelske kanalizacije i optičke mreže na otoku Lokrumu, uspostavu sustava praćenja kvalitete sastavnica okoliša te praćenja kretanja posjetitelja s ciljem učinkovitog korištenja i upravljanja zaštićenim područjima Rezervata, uspostavu interpretacijskih punktova povijesnih vrtova u Arboretumu Trsteno i Rezervatu Lokrum, dizajniranje i izradu prototipa suvenira te instalaciju pametnih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada i prešanje otpada na javnim površinama i druge urbane opreme.

Projekt „Povijesni vrtovi dubrovačkog područja“ iznimno je važan za turistički razvoj i ponudu šireg dubrovačkog područja, ali i za rasterećenje dubrovačke povijesne jezgre. Ulaganjem u Centar za edukaciju i multimedijalnu prezentaciju te nabavom broda za prijevoz putnika između dva spomenuta lokaliteta, projekt budućim posjetiteljima pružit će se potpuni doživljaj hrvatske prirodne baštine poštujući pri tome sve aspekte održivog razvoja.