Premijer Plenković svečano otvorio pročistač pitke vode u Komolcu, gradonačelnik Franković najavio čistu pitku vodu 365 dana u godini

Jedan od kapitalnih infrastrukturnih projekata Grada Dubrovnika, kojeg je ova gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Matom Frankovićem prije dvije godine zatekla na 10 posto završenosti, danas je pušten u rad. Pročistač pitke vode u Komolcu svečano je otvorio hrvatski premijer Andrej Plenković, u prisustvu brojnih uzvanika.

 

''Čestitam, ovo je veliki dan za Dubrovnik, ovaj uređaj znači novu kvalitetu svakodnevnog života svih građana Dubrovnika. Činjenica da se ovaj projekt intezivno završio u protekle dvije godine pokazuje agilnost novoizabranog čelništva Grada Dubrovnika. Siguran sam da ćemo u partnertvu sa Suezom biti na razini standarda i kvalitete koju zaslužuje ovaj Grad i završetkom ovog projekta prenijeti poruku o pouzdanosti'', kazao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

 

Ukupna vrijednost projekta izgradnje crpne stanice s uređajem za pročišćavanje vode za piće i pratećim infrastrukturnim objektima je 56.516.480 kuna i financira se iz kredita HABOR-a te se planira u maksimalnom iznosu refundirati sredstvima iz EU fondova.

 

''Iznimna mi je čast i zadovljstvo biti danas ovdje jer kada smo prije tri godine radili istraživanje među građanima Grada Dubrovnika što im je najbitnije, odgovor je kod 90 posto ispitanika bio – uređaj za pročišćavanje vode. Danas, nakon puno napora, koje zaboravljamo u trenutku pune funkcije uređaja, došli smo do kraja. Danas će građani Dubrovnika dobiti ono što su zaslužili, čistu pitku vodu 365 dana u godini. Zahvaljujem svima onima koji su sudjelovali u ovom projektu'', rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković, dodajući kako se ide i u iduću fazu projekta. Najavio je i projekt Aglomeracije Dubrovnik, vrijedan 680 milijuna kuna, u sklopu kojeg će se izgraditi kanalizacijska mreža do kraja, a paralelno s tim i još jedan iznimno važan uređaj za pročišćavanje fekalnih voda, što je preduvjet za čisto more.

 

''Danas imamo funkcionalan uređaj, jedinstven ove vrste u Hrvatskoj, na ponos svima nama u Gradu Dubrovnik. Predstoji nam i druga faza koja se odnosi na biološko pročišćavanje pitke vode ugradnjom filtera s aktivnim ugljenom. Današnji dan nas u Vodovodu Dubrovnik čini iznimno ponosnima i vjerujem da ćemo zamućenje vode u Dubrovniku spominjati kao dio davne prošlosti'', rekao je u prigodi otvorenja predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić.

 

Pročistač je, nakon što su prošle godine završeni radovi na samoj zgradi i ugrađena oprema, u prethodnom razdoblju radio u testnoj fazi, potom je bilo potrebno proći tehnički prijem te ishoditi sve dozvole za rad, od Zavoda za toksikologiju, preko Ministarstva zdravstva do uporabne dozvole, nakon što su završeni i svi radovi oko zgrade.

 

Proces rada pročistača je takav da kada crpka vodu iz Omble, koja se nalazi u dva velika spremnika, pusti u sustav, voda prvo prolazi kroz mehaničke filtere kako bi se otklonile sve mehaničke nečistoće i tek onda ide na ultrafiltraciju. Nakon toga se ispituje kakvoća vode koja se potom kozervira prije nego se pusti u sustav. Zatim se klorira, sukladno propisima i pušta prema gradu i u domove građana. Čitav sustav je potpuno automatiziran.

 

U narednom jednogodišnjem razdoblju pročistač će biti u fazi probnog rada uz stalno praćenje stanja od strane izvođača, tvrtke Sueza, te uz monitoring Vodovoda Dubrovnik, koji u svakom trenutku nadzire  sve potrebne parametre. Nakon godine dana obavit će se primopredaja objekta Vodovodu.

lijevo
desno