Predstavljen program Orlandove godine

Orlandova godina

Povodom 600. obljetnice postavljanja Orlandova stupa ova je godina, odlukom Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, proglašena Orlandovom godinom, a obilježit će je različiti programi koji će se odvijati tijekom svih dvanaest mjeseci.

 

U Glazbenoj dvorani Kneževa dvora upriličeno je predstavljanje programa i ostalih aktivnosti vezano za obilježavanje ovog vrijednog jubileja.

 

"Dubrovnik ove godine slavi baštinu. Obilježavaju se četiri važne obljetnice, uz 600 godinu postavljanja Orlandovog stupa, imamo 70 godina Dubrovačkih ljetnih igara, te dvije UNESCO-ve obljetnice: 40 godina od upisa povijesne jezgre Dubrovnika na Popis svjetske baštine i 10 godina od upisa Feste svetoga Vlaha na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Orlando gradu i građanima predstavlja najvažniji svjetovni simbol Dubrovačke Republike, ono što je u duhovnom smislu bio i jest sveti Vlaho. Orlando je 600 godina uz male prekide boravio na Stradunu, dočekivao i ispraćao sve lijepo i ružno, a sad je došlo vrijeme da se njegov dom brine o njemu. Treba vidjeti i snimiti što, kako i na koji način pa donositi odluke koje će biti najbolje za očuvanje Orlanda u izvornom obliku," kazao je gradonačelnik Mato Franković u ovoj prigodi.

 

Program je predstavila zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, koja je ujedno predsjednica povjerenstva za proslavu obljetničke godine. Od nadolazećih aktivnost posebno je istaknula izložbu 'Orlando nekad' na Stradunu, osmišljenu uz pomoć Facebook grupe 'Dubrovnik nekad', a koja će se izložiti na stratama s prozora na Stradunu. Program je osmišljen taklo da bude zanimljiv i Dubrovčanima, ali i posjetitelji iz Hrvatske i drugih zemalja.

 

"Napravljeni su i prigodni suveniri, to je ravnalo od 600 milimetara koji simboliziraju 600 godina i s označenom mjerom dubrovačkog lakta na 51,2 koji će biti vjerujemo, široko rasprostranjeni kao suvenirsko ravnalo, ali i djeca mogu naučiti što je to dubrovački lakat. Osim toga, proizvedene su i čokoladice, a Dubrovački muzeji pripremaju veliku izložbu posvećenu Orlandu te će izraditi i suvenirski program," naglasila je zamjenica Tepšić.

 

Ujedno je izrađena i posebna web stranica Orlandove godine te profili na društvenim mrežama Facebook (Orlando600) i Instagram (2019yearoforlando).

 

 

lijevo
desno