Poziv za sudjelovanje u programu besplatne petodnevne edukacije o pripovijedanju

U sklopu aktivnosti projekta „Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika“, Upravni odjel za kulturu i baštinu organizira besplatnu petodnevnu edukaciju o pripovijedanju (storytellingu) za odgajateljice i odgajatelje, učiteljice i učitelje, muzejske pedagoginje i pedagoge te turističke vodiče. Edukacija će se održati od 14. do 18. svibnja 2018. godine u Lazaretima (četvrta i peta lađa), od 17:00 do 19:00 sati. Potpune informacije dostupne su u tekstu poziva. 
 


R E P U B L I K A   H R V A T S K A
DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA
GRAD DUBROVNIK
Upravni odjel za kulturu i baštinu
KLASA: 406-01/18-02/68
URBROJ: 2117/01-14-18-08
 
Dubrovnik, 30. travnja 2018.
 
 

POZIV ZA SUDJELOVANJE U PROGRAMU BESPLATNE PETODNEVNE EDUKACIJE O PRIPOVIJEDANJU / STORYTELLINGU

 
U sklopu aktivnosti projekta „Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika“ (u Komponenti 2: Razvoj kulturno-turističkih sadržaja u pet obnovljenih lađa Lazareta kojima upravlja Grad Dubrovnik), U.O. za kulturu i baštinu organizira besplatnu petodnevnu edukaciju o pripovijedanju / storytellingu za odgajateljice i odgajatelje, učiteljice i učitelje, muzejske pedagoginje i pedagoge te turističke vodiče.

Voditeljica edukacije je Jasna Held, jedina hrvatska profesionalna pripovjedačica priča i legendi, omiljena širom zemlje (pa i šire) pred publikom različitih dobnih skupina; koja povremeno održava odlično posjećene radionice.

Kroz petodnevnu radionicu polaznici će se upoznati s osnovama tehnike usmenog pripovijedanja i načinima prilagodbe stila i materije pripovijedanja različitim vrstama publike (prema dobi i / ili interesu); obrađujući slijedeća područja:

  • Uvod u svijet bajki i priča (narodne tradicije), atmosfera bajki
  • Kultura govora (umijeće pripovijedanja i umijeće slušanja)
  • Važnost bajki u odgoju i odrastanju (slike, imaginacija, riječ i govor)
  • Lokalna pripovjedačka baština i uvod u načinje njenog prikupljanja i obrade za usmeno pripovijedanje
  • Vježba memorije u slikama
  • Razgovor o bajci, simbolika, ritam, doživljaj, točka preokreta, razvoj
  • Vježbanje pripovijedanja
  • Poezija govora, vježba (uključujući i govorne vježbe)
  • Odabir najvažnijih trenutaka u bajci
 
Edukacija će se održati od 14. do 18. svibnja 2018. godine u Lazaretima (četvrta i peta lađa), od 17:00 do 19:00 (uz mogućnost prilagodbe termina u dogovoru s polaznicima).

Prijave i upite za dodatne informacije molimo uputiti na mail: lazareti@dubrovnik.hr, kontakt telefon 020 638 200/201. Broj polaznika je ograničen.

Cilj edukacije je oživjeti tradiciju usmenog pripovijedanja s osobitim naglaskom na očuvanje lokalne baštine bajki, priča i legendi te povećati broj poznavatelja lokalne pripovjedačke baštine osposobljenih za usmeno pripovijedanje različitim segmentima publike (po dobi i interesu).

Dugoročni ciljevi su: uvesti program pripovijedanja kao jedan od segmenata kulturne i turističke ponude dnevnog boravka s knjižnicom u Lazaretima te pokrenuti program edukacije pripovjedača kao jedan od segmenata ponude edukacije u Lazaretima (jer su radionice ovog tipa vrlo tražene u cijeloj Hrvatskoj, a mogle bi postati i dio cjelogodišnje kulturno - turističke ponude Grada).
 
 
Privremena pročelnica
 
Ana Hilje, dipl. oec.