Povodom otvorenja Ureda predsjednice gradonačelnik Franković poručio: Uvjereni smo kako ćete se zauzeti za ovaj slavni grad i njegove građane

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u srijedu je u sjedištu Dubrovačko-neretvanske županije u palači Ranjina otvorila svoj ured. Dočekali su je načelnici, gradonačelnici i predstavnici brojnih općina i gradova s područja Dubrovačko-neretvanske županije, a prigodnim obraćanjima predsjednicu su pozdravili gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i župan Nikola Dobroslavić.


Gradonačelnik Franković je predsjednici Grabar Kitarović iskazao dobrodošlicu u Dubrovnik podsjetivši kako je „tisućljetni grad pet stoljeća bio država koja je u mnogočemu bila ispred svoga vremena i uz bok najbogatijima“. –„Dubrovnik je četiri stoljeća prije Amerike ukinuo ropstvo, a bio je drugi po bogatstvu po glavi stanovnika na svijetu odmah iza Venecije, bio je raskrižje istoka i zapada; sjecište trgovine, diplomacije, kulture i znanosti. Mali je Dubrovnik dao brojne velikane, domoljube, ljude kojima je Grad bio iznad svega, nikada pojedinac nego uvijek tim. I to je ključ uspjeha“, kazao je gradonačelnik.

Podsjetio je i kako je Dubrovnik bio i posljednje mjesto u kojem je boravio padre Petar Perica, isusovac i autor poznatih pjesama „Do nebesa nek se ori“ i „Rajska djevo kraljice Hrvata“, a koji je na dan 24. listopada prije 73 godine smaknut na Daksi bez suđenja od strane partizanskog odreda.

Gradonačelnik se osvrnuo i na značaj Dubrovnika u Domovinskom ratu kazavši kako je Dubrovnik jedan od simbola obrane i značajan povod međunarodnom priznanju Republike Hrvatske. „Grad se stoički borio i odolio napadima tisuća neprijateljskih vojnika. Spaljeni su i opljačkani brojni domovi. Mnogi su izgubili bližnje, stradala je i UNESCO-va svjetska baština, ali Grad se poput feniksa, kao i nebrojeno puta do sada, izdignuo iz pepela i ponovno sjaji“, rekao je.

U svom govoru, međutim, istaknuo je i nekoliko važnih problema i izazova s kojima se Dubrovnika danas nosi.

„Unatoč brojnim turističkim uspjesima koje bilježimo iz godine u godinu moramo iskazati nezadovoljstvo naših građana činjenicom kako smo cestovno izolirani, a na žalost maćehinskim odnosom nacionalnog avioprijevoznika Croatia Airlinesa i zračno izolirani od svog glavnog grada. Isto tako, ovo je možda jedini grad u Republici Hrvatskoj u kojem pošta s jednog kraja grada na drugi putuje 14 dana te se i kroz to pokazuje nemaran odnos prema Gradu. Tu našim mukama nije kraj. Najbolji pogled na ovaj biser Mediterana pruža se sa brda Srđ, simbola obrane Grada. Do najljepšeg pogleda najbrže se dolazi žičarom čiji vlasnici od 2011. godine ne plaćaju koncesijsku naknadu Gradu. Milijuni kuna kojima smo mogli sagraditi vrtiće, škole ili dom umirovljenika, nisu nam podmireni. A na žalost svi nadležni kao da mirno i nezainteresirano gledaju kako to godinama prolazi“, poručio je gradonačelnik te zaključio: „Stoga poštovana predsjednice Republike Hrvatske, uvjereni smo kako ćete svojim autoritetom zauzeti se za ovaj slavni Grad i njegove građane. Još jednom, dobro nam došli i ugodno se osjećajte u našem i Vašem Gradu.“

Župan Nikola Dobroslavić kazao je kako je počašćen što je predsjednica Grabar Kitarović odlučila biti i gost i domaćin u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Dubrovniku.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović zahvalila se na srdačnom dočeku Dubrovkinja i Dubrovčana. "Drago mi je što ćemo ove nedjelje proslaviti 25. obljetnicu velike pobjede oslobađanja hrvatskog juga. Hvala svim braniteljima i svima koji su ostali živjeti u Gradu i Županiji," rekla je na samom početku govora.

Predsjednica se osvrnula se i na pozitivne turističke rezultate te je naglasila važnost izgradnje Pelješkog mosta.

Uslijedio je radni sastanak s gradonačelnicima, načelnicima i predstavnicima Dubrovačko-neretvanske županije u privremenom Uredu predsjednice Republike. 
 

lijevo
desno