Povjerenstvo za osobe s invaliditetom prihvatilo izvješće o provedbi Strategije izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom za 2018.

Članovi Povjerenstva za osobe s invaliditetom održali su 15. ožujka sastanak na kojemu je prihvaćeno Izvješće o provođenju mjera i aktivnosti Strategije izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom Grada Dubrovnika u 2018.

 

Izvješće o provođenju mjera i aktivnosti Strategije izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom Grada Dubrovnika u 2018. članovi Povjerenstva jednoglasno su prihvatili. U Izvješću se navodi kako se za provođenje mjera i aktivnosti Strategije Grada Dubrovnika za osobe s invaliditetom u 2018. godini iz gradskog proračuna izdvojilo 5.084.885 kuna, što je za četiristo tisuća kuna više u odnosu na 2017. godinu. Izdvajanja za mjere i aktivnosti po pojedinim područjima iznosila su:  odgoj i obrazovanje 2.136.236 kuna, socijalna skrb 1.035.700 kuna, udruge osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju 995.700 kuna, stanovanje, mobilnost i pristupačnost 744.409 kuna, život u zajednici 164.600 kuna te obitelj 8.240 kuna.

 

Kao najznačajniji projekti, mjere i aktivnosti za poboljšanje uvjeta života osoba s invaliditetom u 2018. istaknuti su: 10 pomagača za 20 djece s teškoćama u razvoju u dubrovačkim dječjim vrtićima, 32 asistenta u nastavi u dubrovačkim osnovnim školama, financiranje fizioterapeuta, pedagoga i medicinske sestre te nabava novog vozila Školi s posebnim potrebama pri Osnovnoj školi Marina Držića, organizacija ljetnog kampa za djecu s teškoćama u razvoju, stipendiranje 2 studenta koji su osobe s invaliditetom, vijesti na znakovnom jeziku na Dubrovačkoj televiziji, financiranje specijaliziranog vozila za prijevoz osoba s invaliditetom, prijevoz štićenika Doma Josipovac, usluga transportera za osobe s invaliditetom u povijesnoj gradskoj jezgri, održavanje liftera za osobe s invaliditetom na dubrovačkim plažama te projekt rane intervencije u organizaciji udruge Dubrovnik zdravi grad. Iz gradskog proračuna isplaćuje se stalni mjesečni dodatak za 320 korisnika osobne invalidnine, a isplatile su se i novčane pomoći za liječenja i rehabilitaciju te nabavu pomagala za 25 korisnika. Na deset lokacija ugradili su se rukohvati i obilježena su 3 parkirna mjesta za osobe s invaliditetom.

 

Podsjetimo da je Strategija izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom Grada Dubrovnika predstavljena kao primjer dobre prakse na Međunarodnoj konferenciji zdravih gradova, koja se od 1. do 4. listopada 2018. održala u Belfastu. Prezentaciju je pripremio i predstavio zamjenik pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić.

 

Najavljene su i nove mjere i aktivnosti za poboljšanje uvjeta života osoba s invaliditetom u 2019. Planira se nabava novog transportera za osobe s invaliditetom u povijesnoj gradskoj jezgri, uređenje prilaza i rampe za osobe s invaliditetom na ulazu u Područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, postavljanje 2 nova liftera za osobe s invaliditetom na plažama na Lopudu i Šipanu te pripremne radnje za izgradnju i uređenje senzoričkog parka za djecu s teškoćama u razvoju pored Opće bolnice Dubrovnik.

lijevo
desno