Potpisan ugovor za obnovu tri lađe Lazareta uz značajno sufinanciranje iz EU fondova

EU fondovi
Ugovor za izvođenje radova na obnovi osme, devete i desete lađe kompleksa Lazareti potpisan je danas između Zavoda za obnovu Dubrovnika i zajednice ponuditelja tvrtki iz Dubrovnika koju čine Alfa plan građenje d.o.o., Građevinar Quelin d.d. i Con-Teh d.o.o. Potpisivanju je prisustvovao i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, predstavnik nositelja projekta.

 

Projekt Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru obnove kulturne baštine, a radovi koji se planiraju u narednom razdoblju, na posljednje tri lađe, najizdašniji su dio ovog EU projekta.

Ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika Iva Carević Peković kronološki se osvrnula na njegov tijek za čiju je provedbu Grad Dubrovnik prošle godine potpisao ugovor sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje te s Ministarstvom za regionalni razvoj. Kazala je kako je proces javne nabave prošao bez žalbi te da se ubrzo može početi s radovima.

''Projekt možda nije sanacijski zahtjevan, ali je zahtjevan logistički jer se nalazi na području koje je prometno zakrčeno te iz tog razloga molimo sve za strpljenje posebno u kontekstu kratkoće roka jer je predviđen završetak krajem ove godine. Bit će potrebno raditi punom parom tijekom cijelog ljetnog perioda'', kazala je ravnateljica Carević Peković.

U ovom je smislu i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković zamolio građane za razumijevanje zbog rokova koji se moraju ispoštovati.
''Moram pohvaliti Zavod za dobro obavljeni posao javne nabave, a posebno sam zadovoljan jer su dubrovačke tvrtke, kao zajednica ponuditelja, dobile ovaj posao. U ovom slučaju imamo jedinstven primjer obnove u gradu, gdje se po prvi put baština obnavlja novcima iz Europske unije. Osim što se moraju ispoštovati rokovi, važno je da radovi budu obavljeni kvalitetno kako se ne bi ponovio slučaj kao s prethodno obnovljenim lađama'', naglasio je gradonačelnik.

U ime izvođača ugovor je potpisao Mato Butijer koji je kazao kako su kao zajednica ponuditelja dali kvalitetnu ponudu te da je pred njima posao kroz koji će pokazati da će to jednako kvalitetno i u roku odraditi.

Projekt Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika vrijedan je 33,8 milijuna kuna, od čega je 25,9 milijuna kuna osigurano iz bespovratnih sredstava Europske unije. Ovim sredstvima obnovit će se tri lađe spomeničkog kompleksa Lazareti te će se nabaviti oprema potrebna za izvođenje kulturno-turističkih programa, zanimljivih lokalnom stanovništvu i turistima. Projektni tim educirat će se o načinu upravljanja kulturnim dobrima, što će u konačnici osigurati kvalitetno upravljanje i financijsku te sadržajnu održivost. Nositelj projekta je Grad Dubrovnik, a provodi ga zajedno s još deset partner: Zavod za obnovu Dubrovnika, DURA, TZ Dubrovnik, FA Linđo, Udruga Deša, Socijalno poduzeće Deša Pro, Art radionica Lazareti, Studentski teatar Lero, Udruga DART i Galerija Artur Sebastian Design.

lijevo
desno