Otvoren Centar za mlade Dubrovnik u prostorima Luke

Na Međunarodni dan mladih, 12. kolovoza, Centar za mlade Dubrovnik službeno je otvorio svoja vrata na novoj adresi u Luci Dubrovnik. Otvorila ga je zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić koja je istaknula kako je partnerstvo gradske uprave s mladima i s civilnim društvom iznimno važno, jer su mladi oni koji mogu dati novi poticaj razvoju grada i pojedinaca.

 

„Mladi u ovom prostoru mogu izraziti svoju kreativnost te stjecati nova znanja i vještine kako bi sutra bili aktivni stanovnici koji će doprinositi sebi i lokalnoj zajednici“ – dodala je zamjenica Tepšić te poručila kako već na ovaj dan svjedočimo raznovrsnosti sadržaja Centra za mlade Dubrovnik.

 

Prostori Centra namijenjeni su svim mladima koje zanimaju neki od brojnih programa koji se nude: od programiranja robota, STEM radionica, bioloških istraživanja, savjetovanja o karijerama i održivom razvoju, filmske produkcije, RC modela, mogućnosti volontiranja te do psihološkog savjetovanja.

 

Centar za mlade dosad je djelovao u prostoru bivšeg Hotela Stadion na gradskom bazenu u Gružu. U novi prostor u Luci Dubrovnik, ukupne površine 474 m2, Grad Dubrovnik je za radove i opremu uložio milijun i pol kuna, uz veliku potporu i suradnju Lučke uprave Dubrovnik i Luke Dubrovnik.

 

Nakon otvaranja uslijedio je Dan otvorenih vrata udruga članica u sklopu kojeg su se mnogobrojni mladi upoznali s radom udruga, njihovim aktivnostima i budućim projektima.  Članice Centra su: Univerzalni istraživački institut UR, Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, Udruga za mlade Maro i Baro, Savjetovalište za mlade, Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai i Volonterski centar, Udruga za promicanje medijske kulture Luža, Foto-klub Marin Getaldić, Centar za karijere mladih Dubrovnik, Udruga za kreativno održivi razvoj i konkurentnost KORAK i Udruga RC modela Dubrovnik.

U sklopu programa Međunarodnog dana mladih održane su i dvije radionice. Udruga Bonsai organizirala je radionicu „Ponos i predrasude“ na kojoj su mladi raspravljali o ljudskim pravima i predrasudama s kojima se suočavaju. Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije za one najmlađe vodila je radionicu 3D crtanja, u kojoj su mališani pokazali svoju kreativnost.

Uručene su i zahvalnice svima koji su pomogli pri ostvarenju projekta Centra za mlade Dubrovnik.

lijevo
desno