Obilježen Međunarodni dan inovatora u Centru za mlade Dubrovnik

U Centru za mlade Dubrovnik  u ponedjeljak, 9. studenog, po prvi put je obilježen Međunarodni dan inovatora, koji se slavi na datum rođenja holivudske izumiteljice i filmske umjetnice austrijskog podrijetla Hedy Lamarr, majke suvremene bežične komunikacije (Wi-Fi, Bluetooth). Prigodni program organizirao je Univerzalni istraživački Institut u partnerstvu s Zajednicom tehničke kulture Grada Dubrovnika, Zajednicom tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije, Udrugom inovatora Dubrovačko-neretvanske županije, Udrugom za promicanje medijske kulture Luža i Udrugom za razvoj civilnog društva Bonsai.

 

Program je otpočeo uvodnim predavanjem, na kojem je predsjednik UR Instituta Gjino Šutić okupljene upoznao s pojmom izumiteljstva te predstavio prilike za mlade izumitelje u Dubrovniku. Uslijedila je projekcije dokumentarnog filma „Bombshell“, koji govori o uspjesima, teškoćama i izazovima Hedy Lamarr kao izumiteljice u doba zlatnih godina Hollywooda i Drugog svjetskog rata.

 

Na kraju programa održan je okrugli stol na kojem se razgovaralo o tome koliko su danas žene zastupljene i cijenjene u znanstvenoj zajednici. Posebnost večeri i okruglog stola je bila i izravna video veza s hrvatskom znanstvenicom Antonijom Šakić, doktoricom biomedicinskog inženjerstva i višom znanstvenicom u biofarmaceutskoj tvrtki Antion Biosciences u Švicarskoj, koja je s okupljenima podijelila vlastita iskustva.



lijevo
desno