Obilježavanje Međunarodnog dana mladih

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 1999. godine donijela rezoluciju o proglašenju Međunarodnog dana mladih te se on kontinuirano obilježava svake godine 12. kolovoza. Mladi su društvena skupina koju u Republici Hrvatskoj, prema Nacionalnom programu djelovanja za mlade, čine svi građani Republike Hrvatske u dobi od 15 do 29 godina.

Ove godine obilježavanje dana u svijetu je posvećen ukazivanjem na  problem stigmatizacije mladih ljudi sa teškoćama mentalnog zdravlja. Međunarodni dan mladih u Dubrovniku ove godine su obilježila dva događaja uz potporu Grada Dubrovnika, Upravnog odjela za obrazovanje šport socijalnu skrb i civilno društvo gdje se mladi prikazali dio svog postignuća u kreativnom i umjetničkom stvaralaštvu. 

Prvi događaj zbio se 8. i 9. kolovoza u prostorijama Art radionice Lazareti u organizaciji inicijative mladih Dracon kao Cosplay konvenciju i uz podršku Art radionice Lazareti, Volonterskog centra Dubrovnik te Udrugom Deša. Cosplay je skraćenica koja označava costume play, što u hrvatskom prijevodu znači igra kostima. Međutim, nije riječ o maškarama kao što na prvi pogled izgleda, već se radi o preuzimanju karaktera realnog lika ili pojma te njegovo oživljavanje.Prvog dana konvencije organizatori su pozdravili sudionike, održana je prezentacija borilačkih vještina i capoeire, projekcija filma, radionice crtanja i radionice origamija. Otvorenju je prisustvovala i plesna skupina 3-V. Radionicu origamija održali su članovi Hrvatskog origami društva Božo Cicvarić i Petra Ivatović. Drugog dana konvencije održao se anime kviz, prezentacija o animeu, Yu-Gi-Oh! turnir, izložba origamija te natjecanje najboljeg cosplaya. Ova inicijativa mladih je u postupku osnivanja udruge te želi nastaviti i dalje sa ovakvim aktivnostima.

Drugi događaj zbio se 11. kolovoza u ljetnom kinu Slavica. Održana je proslava povodom međunarodnog Dana mladih u organizaciji Info centra za mlade Dubrovnik - Informadur te uz suradnju Kinematografa Dubrovnik, Kluba mladih Gradskog društva crvenog križa.  Program je započeo edukativnom predstavom mladih Gradskog društva Crvenog križa „Pomozi mi, molim te“ koja govori o problemu nasilja u obitelji. Nakon toga su pohvaljeni najbolji mladi volonteri ove organizacije te će im sljedeći tjedan biti dodijeljene besplatne ulaznice za kino predstave u Kinematografima Dubrovnik. Nagrađeni volonteri su: Mihaela Ivanković, Petra Žuvela, Antonio Žuvela, Krešimir Sokol, Kristijan Jukić, Renato Brboleza, Katarina Orlandini, Ivan Galjuf, Karla Sentić, Leo Bongi, Ivana Petrović te Antonia Merčep.  Uslijedile su projekcije filmova Audiovizualnog centra Dubrovnik, a prikazana su tri filma: „Nedodirljiva“, „Marinovo tezoro“ i najnoviji film „Luzer“ koji su uz mentorstvo režirala, snimala i glumila djeca i mladi. U drugom dijelu programa nastupili su  mladi dubrovački glazbenici: Inochente i Luka Burky Pažin, Mihael Klaić, Đive Stjepović, Daisy May i band Neverin koji su prisutne dojmili svojim impresivnim umjetničkim nastupima. Manifestaciju je vodio Srđan Obad.

Danas na sam Međunarodni dan mladih na radio Dubrovniku gostovali su svi predstavnici udruga mladih koji su sudjelovali u organizaciji gore navedenih aktivnosti: Marin Daničić, Ana Smilović - Informadur, Đivo Glanz - Dracon, Mihaela Ivanković,Petra Žuvela mladi Gradskog društva crvenog križa Dubrovnik  te pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo, Grada Dubrovnika Miho Katičić. Ovaj Upravni odjel u svojoj djelatnosti ima skrb o djeci i mladima kao posebni dio djelatnosti.