Nova vizija Gruža predstavljena Jaspersu

Predstavnicima Jaspersa - partnerstva za tehničku pomoć Europske komisije, te predstavnicima Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture predstavljen je projektni prijedlog budućeg intermodalnog urbanog  centra Grada Dubrovnika, koji obuhvaća prostor od Batahovine do Robne kuće Minčeta. Riječ je o viziji razvoja novog urbanog centra Grada uz modele rješavanja prometnog sustava, koji bi uključivao i park and ride sustav, okretanje prometa, stvaranje pješačkih zona i ozelenjivanje pojedinih dionica.

 

Cilj je stvoriti prostor ugodnijeg življenja i omogućiti jednostavniji život građanima, sa svim potrebnim sadržajima. Gruž, zajedno s područjem luke, transformirao bi se u novi gradski centar, s novom ponudom za građane i turiste, te riješenim prometnim pitanjem. Namjera je gradske uprave ovaj zahtjevni projekt financirati EU sredstvima.

 

Predstavnici Europske komisije bili su izrazito zadovoljni idejom te su je ocijenili prihvatljivom za financiranje u budućem operativnom programu EU za razdoblje 2021. - 2027. Dogovoreni su i redoviti koordinacijski sastanci, na kojima će se s predstavnicima Ministarstva i Jaspersa u iduća četiri mjeseca usuglasiti konačni sadržaj projekta i definirati sva potrebna projektna dokumentacija. Potrebni dokumenti trebali bi se izraditi u iduće dvije godine i bit će osnova za prijavljivanje projekta na EU fondove.

 

Projekt intermodalnog urbanog centra predstavlja viziju razvoja ovog dijela grada, ali i rješavanje cjelokupnog prometnog problema. Osim prometnih rješenja koja će uključivati izgradnju novog tunela, novih pristupnih prometnica, novog ulaza u Grad, obuhvatit će i veliki dio Luke, projekt novog lučkog terminala za prihvat brodova na kružnim putovanjima, Batahovinu. Tu je i niz javnih i društvenih sadržaja koji nedostaju građanima Dubrovnika, poglavito kulturnih sadržaja i novih atrakcija namijenjenih turistima, i onima na kružnim putovanjima i onima koji su ovdje na stacionaru.

 

Posljedično će se rekonstruirati postojeći dijelovi Gruža, poput tržnice i parkova, te urediti nova pješačka zonu koja će izmijeniti vizuru Gruža i cijelom Gradu dati nove sadržaje. Oni će, uz postojeće, biti nova, alternativna ponuda koja bi, u konačnici, trebala rasteretiti opterećenje povijesne jezgre Grada.

 

Podsjetimo, na sjednici održanoj 1. veljače u Kneževu dvoru navedeni Program poduprla je i Vlada Republike Hrvatske zaduživši nadležno Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture da razmotri moguće modele financiranja Programa te da, u suradnji s Gradom Dubrovnikom, pokrene pripremne aktivnosti.

 

 

               

lijevo
desno