MSC zainteresiran za uključenje Dubrovnika u itinerer, gradonačelnik potaknuo razmatranje uredbe o uplovljavanju velikih brodova

Gradonačelnik

Nakon što je MSC, jedna od najvećih svjetskih kompanija za kružna putovanja i tržišni lider na području Europe, najavila početak putovanja svojih brodova, predstavnici kompanije na upit Grada Dubrovnika iskazali su zainteresiranost za uključenje Dubrovnika u itinerer putovanja njihovih brodova.

 

Međutim, ograničavajući faktor uplovljavanju većih brodova na kružnim putovanjima u Dubrovnik jest uredba prema kojoj u ovom trenutku u hrvatske luke ne mogu uplovljavati brodovi s više od 200 putnika.  Stoga je gradonačelnik Mato Franković kontaktirao potpredsjednika Vlade, ujedno i čelnika Stožera civilne zaštite RH, Davora Božinovića te ministra Olega Butkovića. Sukladno uputstvima od strane potpredsjednika Vlade Božinovića, Gradonačelnik je Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije uputio dopis s detaljno objašnjenim procedurama koje je uvela tvrtka MSC,  kao i procedurama čija se implementacija očekuje od Lučke uprave Dubrovnik i Grada Dubrovnika.

 

-„U narednim danima očekujemo službeno očitovanje Zavoda prema Stožeru civilne zaštite i uvjereni smo da će se uz odobrene procedure dopustiti uplovljavanje brodova na kružnim putovanjima i u hrvatske luke“, rekao je gradonačelnik Franković.

 

Propisane procedure predstavljaju izazov, kako za kompanije tako i za Lučke uprave i gradove u koje cruise kompanije uplovljavaju, međutim iste osiguravaju najveći nivo zdravstvene zaštite, a  mogućnost širenja zaraze COVID-19 virusom svodi se na minimum.

 

Foto, ilustracija: https://www.portdubrovnik.hr/