Konferencija svjetske udruge baštinskih gradova OWHC: Pristupi rješavanju sličnih izazova u gradovima pod zaštitom UNESCO-a

Poštujmo grad

Ravnoteža razvitka i očuvanja baštine, financiranje obnove spomenika, osvješćivanje važnosti očuvanja baštine, prekobrojnost turista, Buffer zone, planovi upravljanja – neke su od tema kojima su se bavili predstavnici udruge OWHC u Beču, na radionici i konferenciji pod nazivom "Razvoj i očuvanje gradova" (Cities Facing Development and Preservation) održane u Beču od 13. do 15. veljače, na kojoj je sudjelovala zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić.

 

Konferenciju su organizirali Grad Beč i Udruga svjetskih povijesnih gradova (OWHC), a Grad Dubrovnik odazvao se pozivu gradonačelnika Beča Michaela Ludwiga, ujedno potpredsjednika Udruge povijesnih gradova. Predstavnici više od dvadeset gradova  među kojima su bili Amsterdam, Berlin, Budimpešta, Istanbula, Meksika, Praga, Rige, Tel Aviva i drugih tijekom tri dana trajanja sudjelovali su na više stručnih radionica na zadane teme, dok je središnja konferencija i potpisivanje zajedničke deklaracije održano u petak, 15. veljače.

 

Zadnjeg dana konferencije zamjenica Tepšić bila je sudionica panela na temu „Usporedba povijesnih gradova: Što možemo naučiti jedni od drugih?“, s predstavnicima grada Beč, Brugge i Varšava razmjenjujući iskustva o pristupima rješavanju izazova koji su u gradovima pod zaštitom UNESCO-a vrlo slični. Zamjenica Tepšić govorila je o specifičnostima Grada Dubrovnika, izazovima u upravljanju destinacijom i ciljevima projekta „Poštujmo Grad“, istaknuvši kako je konferencija prilika za razmjenu iskustava koja mogu pomoći u formiranju daljnjih koraka u cilju očuvanja baštine i krajnjeg cilja – održivog turizma.

 

Brojni stručnjaci urbanog razvoja i predstavnici UNESCO-a i ICOMOS-a na radionicama su raspravljali o pitanju „Kako gradovi reagiraju na izazove u očuvanju njihove baštine pod zaštitom UNESCO-a i ubrzani urbani razvoj?“.  Zamjenica Tepšić, predstavljajući Dubrovnik, koji u 2019. obilježava četrdesetu obljetnicu upisa na listu UNESCO-a, kratko je predstavila ciljeve projekta „Respect the City“, podsjetivši kako su 2017. godine brojni svjetski mediji pisali o „smrti Dubrovnika“ uslijed prevelikog broja turista, poglavito gostiju s kruzera i dnevnih posjetitelja,te suradnji s krovnom organizacijom za kružna putovanja CLIA i brojnim aktivnostima projekta kojima se nude nova rješenja , te pripremaju budući značajni projekti, kao odgovor na izazove s kojima se Grad suočio.

 

- Danas projekt „Poštujmo Grad“ ide u pravom smjeru. Pred nama je jako puno posla, ali postigli smo iskorake koji se primjećuju, što  nas obavezuje na daljnji kontinuirani rad, posebno u svjetlu činjenice da se ove 2019. obilježava  40 godina od kada je stara gradska jezgra pod zaštitom UNESCO-a., 10. obljetnica upisa Feste sv.Vlaha na listu nematerijalne baštine čovječanstva  i 600. obljetnicu postavljanja Orlandovog stupa u središte grada, te s pravom možemo reći da Dubrovnik u 2019. zaista slavi svoju baštinu. U budućem skorom razdoblju donijet će se  Plan upravljanja, kako bismo , poput ostalih baštinskih gradova, posjedovali dokument koji će, posebno lokalnoj upravi, olakšati djelovanje i  dati smjernice budućeg promišljanja zaštite i ravnoteže u staroj gradskoj jezgri, posljedično i u ostalim dijelovima grada. Nasljeđe je i naša sadašnjost i naša budućnost. Ono je bilo ovdje davno prije nas moramo učiniti sve što možemo kako bismo ga zaštitili. -  istaknula je zamjenica Tepšić.

 

U ime Grada Dubrovnika ovom prigodom zamjenica je potpisala Bečku deklaraciju „Očuvanje, razvoj i upravljanje svjetskom baštinom u dinamičnim gradovima“, kojom su potpisnici, 28 svjetskih povijesnih gradova sudionika konferencije, izrazili zajednički stav o očuvanju svojih povijesnih gradova. Deklaracija se temelji na Konvenciji UNESCO-a o svjetskoj baštini, a svojevrsni je manifest očuvanju kulture i baštine povijesnih gradova, uslijed ubrzanog razvoja, kao i potrebi razmjene iskustava na međunarodnoj razini.

 

U sklopu radnog dijela konferencije Jelka Tepšić  susrela se s Metchild Rossler, direktoricom UNESCO World Heritage Centra u Parizu, koja je najavila skori posjet Gradu Dubrovniku. Rossler se želi osobno upoznati s aktivnostima i projektima na kojima se intenzivno radi u Gradu, a o kojima je čula od Lazare Elondoua , direktora za kulturu i urgentna stanja pri Centru svjetske baštine UNESCO-a, koji je u Dubrovniku boravio kao gost konferencije održane 1. veljače u svjetlu velikih dubrovačkih obljetnica.

lijevo
desno