Gradonačelnikova novogodišnja čestitka

Gradonačelnik

Drage Dubrovkinje i Dubrovčani, poštovane gospođe i gospari,

 

Za nama je godina uspjeha. Financijski, po prvi put smo počeli koristiti europske fondove iz kojih smo uprihodovali čak 80 milijuna kuna. Pokrenuli smo brojne projekte, neke od njih priveli smo kraju, a neke ćemo završiti u idućoj godini. U gradskoj upravi zadovoljni smo rezultatima 2018. i veselimo se još boljima i cjelovitijima u 2019. godini.

 

Grad po mjeri svojih građana je cilj koji smo zacrtali još prije godinu i pol, kada smo preuzeli odgovornost njegovog vođenja i tom cilju primičemo se sigurnim korakom. Nekad realizacija projekata ide sporije nego što bismo htjeli, međutim ključ je da se projekti realiziraju, a da kvaliteta bude neupitna.

 

Od važnijih projekata u 2018. godini istaknuo bih početak gradnje prva 43 stana za dubrovačke obitelji prema vlastitom modelu Dubrovačke stanogradnje, prvo povijesno čišćenje kanalizacije na Stradunu, rješavanje oborinske odvodnje Vukovarske ulice, kupnju Vile Čingrije i preuzimanje vlasništva nad ljetnikovcem Kaboga. Dogodine nastavljamo s gradnjom novih stanova u Solitudu, razvojem nove dubrovačke stambene zone na Pobrežju i prvim korakom na tom putu - gradnjom ceste od Mosta dr. Franja Tuđmana prema Osojniku. Počinjemo gradnju OŠ Montovjerna, prve škole u Dubrovniku nakon 33 godine, a završavamo gradnju novog dijela vrtića Palčića, uz druga brojna ulaganja u vrtićke i školske objekta na području grada. Djeca i mladi jako su nam bitni, ali isto tako i naši umirovljenici za koje će 2019. godina biti godina početka izgradnje novih smještajnih kapaciteta u hotelu Gruž, nastavljamo s projektiranjem Doma umirovljenika ispod dubrovačke Opće bolnice i vjerujemo da će projekt novog doma umirovljenika biti gotov u 2019. godini kako bismo s izgradnjom započeli u 2020 godini.

 

Građani su na prvom mjestu i zato turizam kao našu najvažniju gospodarsku gradu prilagođavamo stanovnicima ovog grada, ne stavljajući uvijek profit na prvo mjesto. Uspjeli smo dogovorno postići bolji raspored dolazaka gostiju s cruisera u jednom danu, smanjili smo broj stolova u Gradu, reducirali broj pultova za prodaju izleta i postigli da po prvi put u posljednjih desetak godina ni jedan dan nismo zabilježili blokadu na Vratima od Pila uz činjenicu da broj gostiju i dalje raste. Gužve su pokazatelj da naš turizam raste, ali rast želimo kontrolirati i ostvariti održivi razvoj uz zadovoljne građane i turiste.

 

Puno je još toga za nama, a još više ispred nas. Sigurni smo kako će se upravo u godini pred nama vidjeti neki od važnih rezultata čiji cilj je uvijek isti - podizanje kvalitete života za naše sugrađane.

 

Vama i Vašim obiteljima želim još sretniju i uspješniju 2019. godinu.

 

Sretna vam svima Nova godina!

 

Gradonačelnik

 

Mato Franković