Gradonačelnik na okruglom stolu "Grad po mjeri građana"

Poštujmo grad

U okviru 10. godišnjeg susreta gradonačelnika i poduzetnika, koji se od 21. do 23. studenog 2018. održava u Splitu, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je na Okruglom stolu ''Grad po mjeri građana''.

Gradonačelnik je govorio o projektu ''Poštujmo Grad / Respect the City'', koji je zamišljen kao ''alat'' za komunikaciju s gostima i građanima o svim važnim pitanjima, a kako je projekt rastao tako je usmjeren i na cilj upravljanja destinacijom, odnosno na sve što je u određenom trenutku aktualno.

''Danas taj projekt usmjeravamo i u komunikaciju kojom želimo privući ljude da dođu živjeti i raditi u našem gradu. Grad Dubrovnik je jedno od najpoželjnijih mjesta za život u Hrvatskoj, imam pozitivni prirast od čak 1.500 novih sugrađana. To je velika čast, ali i velika obveza i upravo zato je priča ''Poštujmo Grad'' bitna jer ako ga sami ne budemo poštovali teško ćemo to prenijeti na naše goste. Dakle, to je projekt koji raste i prilagođava se trenutačnim potrebama'', kazao je gradonačelnik.

Osvrnuo se i na promet i probleme izazvane dodatnim brojem vozila uslijed liberalizacije autotaksi prijevoza, napominjući kako bi iz takvog režima trebali biti izuzeti neki turistički centri.

''Ako pričamo o decentralizaciji kao ključnom elementu koji će jačati jedinice lokalne samouprave onda napravimo to, a ne radimo korak unatrag, centraliziramo cijelu priču da bi liberalizirali nešto što se sada pretvorilo u jednog velikog 'monstruma' kojeg nitko ne kontrolira. Danas svatko može staviti taksi znak, voziti kako ga volja, nema kontrola i nema nadzora. Jedinice lokalne samouprave su tu skroz nemoćne, gradonačelnicima su 'vezane ruke', a za sve probleme smo krivi mi'', kazao je gradonačelnik Franković.

U smislu što transparentnije i građanima dostupnije gradske uprave gradonačelnik Franković predstavio je projekt njezine digitalizacije, s ciljem da se do 2021. svi procesi digitaliziraju, budu mjerljivi kako bi se mogla mjeriti učinkovitost svakog gradskog djelatnika, kako bi građani mogli imati uvid u financije Grada te u stvarnom vremenu mogli pratiti rješavanje svojih predmeta.

''Što se tiče kvalitete života – voda, kanalizacija, pedagoški standardi u vrtićima, jednosmjenska nastava u školama, promet – sve su to problemi s kojima se u Dubrovniku susrećemo i koje ova gradska uprava nastoji riješiti. Zato je često frustrirajuće čuti kako je Dubrovnik bogat grad. Istina jest da imamo veliki proračun, ali imamo i velike potrebe. Primjerice, 70 posto grada nema riješenu kanalizacijsku mrežu, a to netko treba napraviti'', kazao je gradonačelnik, dodajući kako su takve komunalne zahvate neki gradovi s manjim proračunima od dubrovačkog riješili i prije 10-ak godina.