Dubrovnik kao primjer dobre prakse

Povodom Nacionalnog dana zdravih gradova koji se obilježava 20. svibnja, održao se stručni skup i radionicu ''Izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom u Gradu Dubrovniku“.  Ovim skupom se želi ostvariti pozitivan učinak i dobru nadogradnju koji se kroz aktivnosti programa “Dubrovnik-zdravi grad” kontinuirano provode.

 

Skupu je prisustvovala zamjenica Grada Dubrovnika Jelka Tepšić koja je naglasila da Grad Dubrovnik kontinuirano provodi strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom koja je prošle godine na Međunarodnoj konferenciji zdravih gradova u Belfastu predstavljena kao primjer dobre prakse. Tepšić je navela kako je Grad raspisao javni poziv za programe udruga koje su zadužene za rad s osobama s invaliditetom, a da ukupna vrijednost projekata u kojoj se ulaže kako bi se podigla kvaliteta njihovih života prelazi pet milijuna kuna.

 

Tom prigodom je navela projekte kojom se nastoji pomoći osobama s invaliditetom, među kojima se ističu gradnja dizala u zgradi gradske uprave, projekt senzoričkog parka kod Opće bolnice Dubrovnik, Sanitatov projekt 'Želiš li se mijenjati za mjesto?' te mjerenje i iscrtavanje parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom, novi transporter za osobe s invaliditetom u gradskoj jezgri te lifteri na plažama na Lopudu i Šipanu.

 

- Mi smo svjesni da ovo što radimo nije dovoljno i to je pretpostavka s kojom se moramo boriti kako bi postigli što je moguće višu razinu institucionalne i izvanistitucionalne skrbi za ovu skupinu naših građana i svih generacija građana koji imaju poteškoće, kako bi im omogućili savladavanje onih svakodnevnih poteškoća i prepreka koji mi kao potpuno zdrave osobe nismo svjesni.  Ukoliko im omogućimo savladavanje prepreka, omogućit ćemo im puni razvoj njihovih potencijala u obrazovanju, radu i društvenom djelovanju – rekla je zamjenica Tepšić.

 

- Moramo pažljivije osluškivati potrebe osoba s invaliditetom jer nas to vodi do povećanja kvalitete razine naše skrbi, ali moramo također intenzivno surađivati sa svim udrugama koji se brinu o osobama s invaliditetom jer je takva suradnja osnovica našeg zajedničkog uspješnog djelovanja. Obećavam da ćemo mi svi iz gradske uprave uvijek imati na umu sve one kojima je naša pomoć i najpotrebnija – zaključila je zamjenica Tepšić.

                         

lijevo
desno