Doneseni zaključci na 5. sjednici Vijeća mjesnog odbora Zaton

      Na 5. sjednici Vijeća mjesnog odbora Zaton kojoj su nazočili  Emilio Puljizević, Margita Bevanda – Petković, Nikola Puljizević, Vlaho Violić i Vicko Vodnica te tajnik, Srđan Kosović, održanoj 7.srpnja 2019.g. doneseni su sljedeći :

 

 

Zaključci

 

1.  Od UO za promet tražiti  da  utvrde postoje li uvjeti za uvođenje novog režima prometovanja u Velikom Zatonu.

                  

  Prijedlog Vijeća je da bi promet  mogao biti dvosmjeran od istočnog ulaza u Veliki Zaton Starčevićevom obalom do kbr.14 (izvor GIS), a nadalje jednosmjerno Starčevićevom obalom do crkve Sv. Stjepana, nadalje dvosmjerno kao i do sada. Promet ulicom Gomila odvijao bi se jednosmjerno od Starčevćeve obale prema ulici Vrh sela . Ostalo ostaje nepromijenjeno.

 

  Ovaj režim omogućio bi kontrolirano parkiranje na Starčevićevoj obali u dužini od cca 300 metara, izbjegla bi se dugotrajna parkiranja vozila koji nisu Zatonski gosti  a time osigurao parking za veći broj korisnika, izbjegli – smanjili bi se prometni čepovi koji nastaju na Županijskom lučkom području oko glavnog mula , a rasteretilo bi se i raskrižje Starčevićeve obale i D-8.  .

 

 

2.  Od UO za promet tražiti  da  utvrde postoje li uvjeti za uvođenje novog režima prometovanja u Malom Zatonu.

 

  Prijedlog Vijeća je da  bi  promet mogao biti dvosmjeran od zapadnog ulaza u Mali Zaton do Doma kulture u kojem se nalazi i vrtićka grupa a nadalje prema istoku do istočnog izlaza prema Dubrovniku bio bi jednosmjeran.  Ovaj režim prometovanja rješio bi nesmetano odvijanje prometa ulicom Obala S.Radića  kojom je sada otežano prometovanje dostavnih, vozila ćistoće te vozila interventnih službi . Izbjeglo bi se opasno uključivanje u raskrižju Obale Stjepana Radića i D-8 na Buletu jednako tako omogućilo bi se  iscrtavanje parkirališta uz šetnicu uz more na djelu od Doma kulture do izvorišta Palata u dužini od cca. 300 metara te od kbr. 1 Obale Stjepana Radića  do istočnog izlaza na Bunici u duljini od cca. 100 metara. Nadzorom parkiranja izbjegla bi se dugotrajna parkiranja vozila koji nisu Zatonski gosti i a time osigurao parking za veći broj korisnika,

 

3.  Od firme „Čistoća“ d.o.o. tražiti da i u Zatonu Velikom po uzoru na ostale djelove mjesnog odbora uvedu sistem prikupljanja komunalnog otpada na mjestu nastanka.

 

4.  Za potrebe  uređenja  odlagališta otpada u Lozici a kako bi se omogućilo vozilima Čistoće da se ne zaustavlja na prometnici i time ugrožava život i imovinu, a na što je ukazao direktor tvrtke Čistoća, zatražit će se  materijal za predmetne komunalne radove koje će odraditi djelatnici Čistoće  uz nadzor tajnika M.O.

 

5.  Poradi nekontroliranog protupravnog odlaganja mješanog otpada na reciklažnom  odlagalištu na Bunici koje prijeti izvorom zaraze svima a poglavito kupačima na neposredno udaljenoj plaži koje se opetovano ponavlja, primorani smo tražiti ukidanje ovog odlagališta jer nismo u stanju osigurati njegovu namjenu. Tražit će se uklananje zidova i vrata a preostali prostor ukoliko dobijemo suglasnost vlasnika zemlje u buduće će se koristiti za parkiranje. Novo reciklažno dvorište bit će uz postojeće odlagalište na Gaju.

 

6.  Od Vodovoda tražiti da omoguće priključivanje na javni sustav odvodnje otpadnih voda stanovnicima dijela Mohova i Obale stjepana Radića uvođenjem sustava odvodnje otpadnih voda katastarskom česticom 1142  k.o. Zaton i katastarskom česticom 1110  k.o. Zaton.

 

  Naime česticom 1142 (put) k.o. Zaton nije bilo moguće uvođenje sustava odvodnje otpadnih voda jer se ista vodila kao zaštićeno javno vodno dobro, no na zahtjev Mjesnog odbora Zaton, Rješenjem Uprave vodnog gospodarstva i zaštite mora KLASA: UP/I-325-01/19-03/09  URBROJ:517-07-1-1-1-19-4 od 1. travnja 2019. Status javnog vodnog dobra za navedenu česticu je ukinut te je time omogućeno uvođenje sustava odvodnje otpadnih voda.

 

7.  Nastavljaju se započeti radovi postavljanja fizičkih zapreka na izgrađenom nogostupu  ulice Obala Stjepana Radića koja će osigurati nesmetano – kontinuirano kretanje pješaka na način da se umjesto zaštitnih metalnih stupića nastavi sa betonskim polukuglama. Jednako tako postavit će se polukugle i na potezu od kbr. 1. do Bunice čime bi bila uređena  šetnica sa klupama. 

 

 

Svi  zaključci su doneseni jednoglasno.

 

 

                                                                                                    Predsjednik MO Zaton

                                                                                                     

                                                                                                     

                                                                                                        Emilio Puljizević