Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan volontera

Obilježavajući Međunarodni dan volontera,  Volonterski centar Dubrovnik je 5. prosinca u Centru za mlade Dubrovnik dodijelio godišnje volonterske nagrade za organizirano volontiranje u ukupno pet kategorija.

Poštujući epidemiološke mjere, ove je godine dodjela nagrada bila kombinacija fizičkog i virtualnog događanja.

„Čestitam vam prije svega vaš dan, u ime Grada Dubrovnika, Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo, i u vlastito ime. U puno aktivnosti se i mi volonterski dajemo pa tako vas volontere osjećam kao svoje prijatelje, kolege, suradnike, veselim se svakom vašem uspjehu. Imali smo nedavno jednu uspješnu online europsku konferenciju Brand EU u kojoj sam istaknuo upravo vrijednost dubrovačkih volontera. Čestitam vam vaš dan.“, istaknuo je zamjenik pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje , šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić na samom početku događanja.

Za volonterku godine izabrana je Petra Bašić, studentica medicine koja je poklanjajući 960 svojih sati organizaciji „Univerzalni istraživački institut“ omogućila zadržavanje i rast mladih korisnika te proširenje i razvoj programa. Njene volonterske aktivnosti obuhvaćale su administrativne poslove za Klub mladih znanstvenika, Bioelektroničku akademiju - STEAM program za darovite mlade, STEAM igraonicu, istraživački program iz područja ekološkog inženjerstva i građanske znanosti, zatim produkciju turneje znanstveno-umjetničkog projekta Aquaforensic, Adriatic Garden u sklopu Ars Electronica festivala, međunarodne izložbe EMAP mreže te edukacijski program za mlade „Suvremene zarazne bolesti, osobno i javno zdravlje“ . Volontirala je i kao laboratorijski asistent u svim istraživačko-razvojnim projektima udruge tijekom 2019. i 2020. u području biotehnologije, ekološkog inženjerstva i biomedicine. Promovirala je i asistirala je u razvoju djelovanja udruge u suradničkim platformama: Centar za mlade Dubrovnik, EMAP, S+T+ARTS.

Petra Bašić se uključila online i zahvalila na nagradi, istaknuvši kako je već biti u društvu predstavljenih kandidata velika čast i kako joj ova nagrada uistinu imponira. U Petrino ime nagradu je preuzela primarius mr. sc. Jadranka Katušić Bašić, istaknuvši koliko je ponosna na Petru i kako sa sigurnošću može reći da njena etika i entuzijazam puno doprinose svakom timu čiji je dio.

Dobitnica nagrade „Koordinatorica volontera 2020“ je Mira Šejtanić, osoba neumornog elana i dobri duh Udruge za zaštitu prava psihijatrijskih pacijenata i unaprjeđenja duševnog zdravlja i kvalitete života Lukjernica.

U kategoriji „Organizator volontiranja“, posebne zahvale su zaslužili Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika za izniman odgovor na situaciju u kojoj se zajednica našla tijekom pandemije kroz organizaciju volontera i izradu vizira te Studentski katolički centar Dubrovnik za iznimno veliki broj odrađenih aktivnosti volonterskim kapacitetima.

Nagradu „Organizator volontiranja 2020“ dobila je Humanitarna udruga za ostvarivanje pomoći djeci s posebnim obrazovnim potrebama u predškolskom odgoju, osnovnom i srednjoškolskom odgoju i obrazovanju kroz djelovanje pomoćnika u nastavi „Kap u moru“ s Korčule.

Posebnu nagradu za volontiranje zaslužila je tvrtka Robot Hand Made, koja se među prvima sa svojih pet 3D printera uključila u akciju izrade zaštitnih vizira za medicinsko osoblje na početku pandemije. U volonterskoj akciji 3D printanja, Robot Hand Made isprintao je na stotine vizira, kopči za respiratore, te adaptera za CroResp respiratore. No oni su volonterski napravili i remix modela za sve sudionike inicijative, kojim se ubrzalo printanje za 3-4 puta.

Volonterski centar Dubrovnik uveo je ove godine kategoriju: „Filantropska inspiracija 2020“, koja je pripala Andreju Đukiću, mladom Dubrovčaninu koji je nakon višegodišnjeg požrtvovnog i prije svega filantropskog rada dizajnirao i isprintao protetsku ruku te je uz Krunoslava Mihića osvojio prvo mjesto na Cybathlonu, svjetskoj olimpijadi protetike.

 

lijevo
desno